Tato technika absorpční metody vychází z předpokladu, že i když výrobní program není tvořen pouze jediným výrobkem, je možno identifikovat jediný parametr pi, který je schopen dokonale odlišit jednotlivé výrobky.
Za tohoto předpokladu lze metodu praktikovat ve dvou verzích:
• technika základní (přepočet výrobků na výrobek základní) je pak definována následujícími kroky
1. krok  -   volba základního (i-tého) výrobku 
ki,j =  pj / pi       ( 19 )
2. krok  -  přepočet ostatních výrobků na výrobek základní
Qpi = Qvi x ki,j        ( 20 )
3. krok  -  určení celkového počtu kusů základního výrobku
∑Q = ∑ Qp,i        pro všechna i (pro všechny výrobky)       ( 21 )
4. krok  -  výpočet jednotkových nákladů dané režie pro základní výrobek
Nn, j  =  N∑ / ∑Q                                                                  ( 22 )
5. krok  -  výpočet jednotkových nákladů dané režie pro ostatní výrobky
Nn,i   =  Nn,j x ki,j                                                                  ( 23 )
Zde nově zavedené symboly mají význam:
Qvi   …….   výchozí počet kusů i-tého výrobku
Qpi   …….   přepočtený počet kusů i-tého výrobku
pi     …….   hodnota parametru (kupříkladu délky či váhy) i-tého výrobku
k i,j   …….  poměrové číslo pro přepočet j-tého výrobku (základního) na výrobek i-tý
Nn,j  …….  náklady nepřímé na jeden kus j-tého výrobku (základního)
Nn,i  …….  náklady nepřímé na jeden kus ostatních výrobků (mimo základního)
 
Žádné komentáře:
Okomentovat