Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

MIKROEKONOMIE

MIKROEKONOMIE – analyzuje chování dílčích ( malých ) ekonomických subjektů ( jednotlivců, domácností, firem, trhů ), tj. studuje chování jednotlivých prvků ekonomického systému.

- odpovídá na otázky, na které si musí odpovědět dílčí ekonomický subjekt, aby se mohl rozhodnout, jak se bude v daném ekonomické systému chovat.
- mikroekonomický přístup předpokládá zanedbatelnost dopadu individuálního rozhodnutí nebo chování dílčí složky ( subjektu ) na chování ekonomiky jako celku ( subjekt rozhodování = většinou člověk, objet = organizace )

Makroekonomie studuje chování ekonomického systém jako celku, tj. analyzuje velké agregáty ( míru inflace, míra nezaměstnanosti, dovoz a vývoz, národní produkt atd. )

- odpovídá na otázky jaké dopady bude mít rozhodování velkého počtu dílčích subjektů na hodnoty těchto agregátů a v jakém vzájemném vztahu tyto agregáty jsou.
- v makroekonomii pracuje s dílčími trhy ( zemědělských produktů, lékařských služeb atd. ) jako s trhem jediným.
- zásadní otázkou pro makroekonomii je vhodnost zasahování vlády do ekonomiky s cílem zlepšení její výkonnosti ( subjekt rozhodování = vláda, objet = celý ekonomický systém )

Žádné komentáře:

Okomentovat