Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

III) OBJEKT TRESTNÉHO ČINU

- Patří mezi obligatorní znaky skutkové podstaty trestného činu
- Objektem t.č.rozumíme společenské vztahy (např.vlastnické), zájmy a hodnoty (zdraví, čest, důstojnost, osobní svobodu…) chráněné trestným zákonem
- Ohrožení těchto hodnot je postiženo trestní sankcí
- Trestní represe nenahrazuje jiné prostředky (politické, hospodářské, výchovné…), uplatňuje se pouze u protispolečenských činů zvýšeně nebezpečných pro společnost a jen tam, kde je účelná a účinná
- Třídění objektů t.č.:
o Obecný
o Druhový
o Individuální

Obecný – souhrn všech společenských zájmů chráněných trestným zákonem – vyjádřeno v ustanovení § 1 trestního zákona
Druhový – vyjádřen společnými druhovými rysy individuálních objektů jednotlivých trestných činů. Představuje skupinu příbuzných chráněných zájmů, které patří do téže oblasti.
V t.zákoně jsou vyjádřeny v názvech hlav resp. oddílů zvláštní části trestního zákona – např. „trestné činny proti svobodě“ = druhovým objektem je osobní svoboda člověka.

Individuální – označuje jednotlivý zájem, k jehož ochraně je to které ustanovení zvláštní části trestního zákona určeno - - - individuálním objektem trestného činu krádeže je zájem na ochraně majetku.
Individuální objekt t.č.je nezbytně znakem skutkové podstaty t.č., neboť čin, kt.nenarušuje ani neohrožuje žádné chráněné hodnoty, nemůže být trestný.

Žádné komentáře:

Okomentovat