Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Neoklasický či monetaristický přístup

Neoklasický či monetaristický přístup: (monetarismus, neoklasická makroekonomie, konzervatizmus)
- od 70 – tých let vystřídala keynesovnskou

- používá pravice

- Vychází z představy, že trhy disponují dostatečnými samoregulačními silami, které jsou schopny navracet tržní ekonomiku bez výraznějších negativních dopadů do stavu rovnováhy.

- Autoregulační síly trhu samy vytvoří optimální podmínky pro vývoj ekonomiky a tím vlastně zajišťují i její maximální výkonnost – a to dlouhodobě udržitelnou.

- Vývoj tržní ekonomiky na základě samoregulace je považován za optimální a veličiny, které vytváří, jsou mnohdy označovány jako „přirozené“ (přirozená míra nezaměstnanosti).

- Pokud je vývoj tržní ekonomiky ovlivňován státními zásahy, vznikají odchylky skutečných veličin od „přirozených“. Takový vývoj je hodnocen převážně jako negativní, protože státní zásahy mají povahu destabilizujících šoků, které ve svých důsledcích vychylují tržní ekonomiku z rovnováhy.

- Teorie „neviditelné ruky trhu“- intuitivní, obrazná formulace představy, že tržní ekonomika ponechána sama sobě řeší optimálním způsobem otázky co vyrábět, jak vyrábět i pro koho vyrábět = „sobectví individua“.

Žádné komentáře:

Okomentovat