Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Podstata transformace centrálně řízené ekonomiky na tržní v ČR

Podstata transformace centrálně řízené ekonomiky na tržní v ČR

V září 1990 byl federálním parlamentem schválen “Scénář ekonomické reformy”.
Podle tohoto materiálu byla československá transformace (od 1.1.1991) založena na následujících prioritách:
- liberalizace cen
- úsporná měnová a rozpočtová politika
- vnitřní směnitelnost měny a liberalizace zahraničního obchodu
- rychlá a rozsáhlá privatizace

Do ekonomické transformace vstupovala ČSSR jako středně vyspělá průmyslová země. Její ekonomická výkonnost v roce 1989 dosahovala cca 72% úrovně EU (15) a 44% úrovně USA. Měla přitom vyšší ekonomickou úroveň než nejméně vyspělé země EU (úroveň Řecka a Portugalska byla nižší o 13%). Ve srovnání s ostatními tranzitivními zeměmi středoevropského regionu měla dokonce významný předstih výkonnosti (úroveň Polska byla nižší o 46% a Maďarska o 25%).

V průběhu transformačního období se postupně rychle měnilo zapojení ČR do mezinárodní dělby práce. ZO prošel v letech 90-98 výraznými institucionálními a strukturálními změnami. byl zrušen státní monopol ZO a vytvořeny podmínky pro liberalizaci ZO.

Liberalizaci ZO umožnila výrazná devalvace Kčs v závěru roku 90, která vytvořila podmínky pro přijatelnou konkurenceschopnost čs. výrobců i na náročných západních trzích a na tuzemském trhu zabránila masivnímu přechodu od doma vyráběných statků k dováženému zboží.

Základem konkurenceschopnosti se stala po devalvaci zejména levná práce.

Důležitou součástí vytvoření podmínek pro fungování tržního hospodářství a procesu privatizace byla tvorba a zavedení právních a institucionálních předpokladů.

Žádné komentáře:

Okomentovat