Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Předmět zkoumání ekonomie

Ekonomie je věda o nejobecnějších souvislostech v ekonomickém životě společnosti, viděných v jejich celku.

Předmětem jejího zkoumání jsou instituce tvořící rámec, v němž se ekonomie pohybuje, makroekonomické aspekty vývoje národního hospodářství a racionální alokace, vzácných ekonomických zdrojů. Ekonomie se nezabývá detaily ekonomického života v urcité zemi nebo oblasti. Mikronomické cíle nejsou předmětem zkoumání. Poskytuje celkový obraz ekonomického života, ukazuje, jak v ekonomii vše navzájem souvisí. Ekonomie předpokládá racionalitu v chování ekonomických subjektů. Za racionální chování považuje ekonomie takové chování, které vede co nejefektivněji a co nejkratší cestou k dosažení přílušného ekonomického cíle.

3 skupiny subjektů :
1. Domácnosti (rodiny nebo jednotlivci). Své příjmy vydávají na nákupy spotřebních statků. Mohou spořit, tím vytváří kapital, který investují.
2. Firmy Ekonom. subjekty, které organizují podnikání. Firmu představuje majitel nebo ředitel. Firmy dosahují o maximalizaci zisku.
3. Vláda zasahuje svou činnosti velmi výrazně do ekonomiky. Pod pojmem vláda se skrývá i státní správa, parlament, ministerstva, městské úřady a jiné vládní orgány, které zasahují do ekonomiky svými rozhodnutími. Stanovují pravidla ekonomické činnosti. Vláda nakupuje od firem značné množství staků (pro státní správu, školy, zdravotnictví apod.), investuje do stavby dálnic a silc a přerozdeluje finanční prostředky.

Ekonom. subjekty se setkávají na trhu. např. trh statků a služeb, trh práce, finanční trh.


Ekonomie se dělí na mikroekonomii a makroekonomii.
Mirkoekonomie (mikros =malý). Zabývá se tvorbou cen jednotlivých staků a služeb, fugování trhu v podmínkách nedokonalé a dokonalé konkurence. Analyzuje problematiku rozmisťovní a užití vzácných ekonomických zdrojů. Lze jí přirovnat k mikroskopu, kterým zkoumáme chování ekonom. subjektů a jeho změny. Pochopení mikroekonomických základů chovánínje naprosto nezbytné pro pochopení makroekonomických souvislostí.

Makroekonomie. Zabývá se chováním ekonomiky jako celku – hospodářského růstu země, cyklickým vývojem, inflací nezaměstnanost a dalšími procesy, které se týkají celé ekonomiky. Zkoumá zejména široké agregátní veličiny – HDP, zaměstnanost a makroekonomická stabilizační hosp. politika státu.

Žádné komentáře:

Okomentovat