Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Likvidace společnosti

-ukončení její ekonomické činnosti. Zpeněžení majetku, z toho se hradí závazky(oproti tomu zánik z hlediska právního-konec právnické osoby)

-vstup společnosti do likvidace-zápis do OR(likvidace se zapisuje do OR)

-má pouze deklaratorní účinek(tedy dnem kdy bylo rozhodnuto o vstupu do likvidace-přijato na základě rozhodnutí společníků,rozhodnutí soudu)

-likvidátor-osoba která bude provádět likvidaci provádět. Je jmenována tím, kdo o vstupu do likvidace rozhoduje(soud,společnost). Soud ji jmenuje, když má společnost prodlení s jejím jmenováním. Je povinná. Likvidátorem je zásadně fyzická osoba(výjimka-právnická osoba může být v případech výslovně stanovených zákonem). Zákonem je zvláštní zákon-zákon o bankách(likvidovat banku může právnická osoba-česká konsolidační agentura). Zákonem je obchodní zákoník-PO může být v tom případě, kdy likvidátora jmenuje soud(jen ta PO kdy soud vybírá z řad společníků dané obchodní společnosti(když tam je)). Osoba likvidátora se opět zapisuje do OR(zápis má pouze deklaratorní účinek-činí úkony od okamžiku kdy je jmenována). Jmenováním funkce likvidátora je postavena do ústraní činnost statutárního orgánu. Likvidátor může dělat pouze úkony směřující k ukončení činnosti společnosti. Ustanovením musí udělat počáteční likvidační rozvahu(tam jsou veškeré majetky, veškeré závazky). Zjišťuje jestli zvládne společnost uhradit závazky. Když zjistí že ne, musí podat návrh na konkurzní řízení(může to zjistit kdykoliv během činnosti).

-postup likvidace

-při dostatku majetku na úhradu závazků společnosti

-první povinností likvidátora je majetek zpeněžit a uspokojit pohledávky. Uspokojování se děje podle pořadí splatnosti pohledávek. Některé jsou uspokojeny přednostně(daně, sociální zabezpečení)-prioritní. To co zbude, rozdělí mezi společníky. Tímto okamžikem skončí likvidace.

-při předlužení společnosti

-Když se po skončení konkurzního řízení pokračuje v likvidaci. Musí se pokusit majetek zpeněžit a pak uspokojovat jednotlivé věřitele. Až mu dojde majetek, tak končí. Když se mu to nepodaří zpeněžit, tak nabízí majetek věřiteli, aby si ho započetl na svoji pohledávku. Chodí za nimi podle pořadí. Když odmítnou všichni(i ten poslední), tak je konec likvidace.

-skončení likvidace – výmaz z OR

-Po skončení likvidace povinně návrh na výmaz do 30 dnů od skončení likvidace. Okamžikem výmazu společnost zaniká.

-zjištění dosud neznámého majetku-Po skončení likvidace se může objevit majetek, který náležel společnosti(dokonce i po výmazu z obchodního rejstříku). Po skončení likvidace se likvidace obnoví. Když je to po výmazu, zruší se výmaz(rozhodnutí o zrušení výmazu).

Žádné komentáře:

Okomentovat