Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Statutární orgán

povinný orgán pro každou PO

-členem může být společník i nespolečník

-zásada je, že členem bude fyzická osoba

-u as je jednatel

-u s.r.o. představenstvo

-(dozorčí rada)-je obligatorní pouze u akciovky, u společnosti s ručením omezeným fakultativní orgán

- kontrolní orgán, dozírá na činnost statutárního orgánu, vyjadřuje se k účetní závěrce, vyjadřuje se k rozdělení zisku, může svolat mimořádnou valnou hromadu

-mohou vytvářet i jiné orgány, ale u OOS mohou vytvářet jiné orgány pouze v zakladatelském dokumentu a přesně určí jaká je její působnost, to platí i pro zřízení dozorčí rady u s.r.o.

Zákaz konkurence

-vymezuje okruhy osob a činností, které nemohou určité osoby vykonávat, jsou jim ze zákona zakázány

-u jednotlivých společností určeno, které osoby a v jakém rozsahu podléhají zákazu konkurenčního jednání

-u OOS se zákaz konkurence vztahuje na všechny společníky. U OOS společníci nesmějí podnikat v podobném předmětu činnosti jako je činnost dané společnosti. U OOS je vymezen dispozitivně(na všechny společníci se budou vztahovat pouze, když se nedohodnou na něčem jiném ve společenské smlouvě)

-u KOS-zákaz konkurence z hlediska osob se vztahuje pouze na členy statutárního orgánu a dozorčí rady. Rozsah činností je zákazem dán jako minimální. Členové orgánu nesmějí podnikat ve stejné nebo podobné činnosti, nesmějí zprostředkovávat obchody stejné činnosti, nesmějí být členy jiného orgánu jiné společnosti. V zakladatelském dokumentu tyto omezení mohou rozšířit. U s.r.o. je možné rozšířit i na společníky(zákaz konkurence).

-Sankce upraveny kogentně(§ 65 odst. 2,3 ObchZ)- Je možno uložit pouze takovou sankci kterou zákon připouští. Společnost může požadovat na takové osobě aby vydala prospěch, a nebo, aby na společnost převedla obchod který v důsledku zákazu porušení konkurence uzavřela. Tuto sankci může uplatňovat pouze ve lhůtě preklusivní stanovené zákonem. Subjektivní - tato lhůta je 3 měsíční(subjektivní – kdy se o tom dozvěděli), nejpozději však do 1 roku, od doby, kdy došlo k porušení. Vedle sankcí může společnost požadovat náhradu škody(vznik škody, porušení zákazu konkurence, kauzální nexus). Právo na náhradu škody je ohraničeno promlčecí lhůtou-4 roky.

Rezervní fond.

-povinný rezervní fond

-vzniká, až se vytvoří zisk

-ten vytváří povinně kapitálové obchodní společnosti

-vytvářený z čistého zisku, ve výši kterou stanoví zákon

-je možné použít pouze ke krytí ztráty společnosti

-dobrovolný rezervní fond

-mohou vytvářet jak obchodní, tak kapitálové obchodní společnosti

-vytváří se pouze tehdy, když je v zakladatelském dokumentu a v něm se dohodnou

k jakým účelům je tyto prostředky možno použít

-z jiných vlastních zdrojů mimo čistý zisk

Žádné komentáře:

Okomentovat