Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Přeměna společností

-zrušení obchodní společnosti bez likvidace, s právním nástupnictvím

-Fúze

-sloučení-A se sloučí s B. A zanikne. Zůstane B.

-splynutí-A splyne s B. A a B zanikne. Vznikne C.

-Převod jmění na společníka-jmění-soubor majetků a závazků. Není možné použít ho libovolně. Lze ho použít na společníka tuzemského(bydliště na území republiky) nebo na společníka evropského. Společník musí být zapsán v obchodním rejstříku. U nekapitálových - Umožňuje ho pouze za předpokladu, že by společnost musela být zlikvidována. U kapitálových obchodních společností pouze u společníka jehož podíl je 90%(s.r.o.) a u a.s. u akcionáře s podílem základního kapitálu 90%.

-Rozdělení

-rozdělení se založením nových společností

-rozdělení sloučením(rozdělí se, ale sloučí se s jinou. V rámci daného typu)

-kombinací obou forem

-Změna právní formy-zásadně se liší. Nikdy nedochází k zániku společnosti(např. má stejné identifikační číslo). Mění se vnitřní poměry, vnitřní organizační struktura, mění se práva a povinnosti společníků.

-Zanikající i nástupnické společnosti musí mít stejnou právní formu, nestanoví-li zákon jinak(nemusí mít stejné právní formu, ale stejný typ. Např. vos s komanditní=komanditní. s.r.o.+a.s.=s.r.o. nebo a.s.)

-tato zásada platí pouze pro fúzi i rozdělení

Zánik společnosti

-společnost musí být napřed zrušena, pak může být zánik

-výmaz z OR

-ručení společníků po zániku společnosti

-zánik společnosti nemá za následek automaticky následek zániku ručení společníků

-pokud dojde k výmazu společnosti, tak ručení společníků nezaniká, trvá dál, u kapitálových obchodních společníků, kdy společníci neručili, tak ručí. U kapitálových - po zániku společnosti ručí do výše svého podílu na likvidačním zůstatku, nejméně však ve stejném rozsahu jako za trvání společnosti.U osobních obchodních společností neomezené ručení trvá i po zániku dané společnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat