Rozdělení kalkulací:
• předběžná – pro cenu budoucího období, tzn. že odhadujeme, jaké budeme mít N a zisk
• výsledková – srovnávání skutečnosti s kalkulací předběžnou
Členění nákladů při kalkulaci:
- náklady na 1 výrobek
a) přímé
b) nepřímé
c) fixní
d) variabilní (proporciální, degresivní, progresivní)
Kalkulace přímých nákladů:
- přímý materiál = pořizovací cena zboží, surovin
- lze přesně stanovit na 1 výrobek
př. Restaurace:
- cena za jednotku … na faktuře
- známe druhy surovin a jejich množství (g, ml, ks) na 10 porcí
- pořizovací cenu na 1 porci zjistíme tak, že si rozpočítáme pořizovací ceny jednotlivých surovin na 10 porcí (g převedeme na kg a vynásobíme cenou za jednotku v kg)
- sečteme pořizovací ceny surovin = přímé N na 10 porcí
- přímé N na 1 porci - vydělíme 10
př. Nápoje:
0,7 l …….. 490 Kč
4 cl ……... x Kč
KP ……… 200 %
0,7 l = 70 cl - 490 : 70 = 7 Kč / 1 cl
7 . 4 = 28 Kč ….. 100 %
200 % = 28 . 2 = 56 Kč
Žádné komentáře:
Okomentovat