Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Organizace státní moci

Státní moc se dělí na legislativní, výkonnou a soudní.
Zákon je platným ode dne, kdy vyjde ve sbírce. Účinným je do patnácti dnů nebo v dobu určenou v zákoně.
Moc soudní
Tři typy soudnictví – civilní, trestní, správní. + ústavní soud.
ČR respektuje Jurisdikci Evropského soudu pro lidská práva (Štrasburk). -> Evropská úmluva o lidských právech (podobná jako naše „listina“).
Moc výkonná
Vykonává veřejnou správu – stát potřebuje být řízen. Patří tam celní správa, policejní správa, vojenská správa, daňová správa…
Dělí se na státní správu a samosprávu.
Státní správa – správa hranic, daní, území, armády, policie… Vykonávají ji státní orgány mimo obcí a krajů. Do státní správy patří Vláda ČR.
Vláda – premiér a 15 ministrů, ministři stojí v čelech ministerstev (= ústřední orgány státní správy). Hierarchie: Ministerstvo – ředitel – úřad. (MF – fin. ředitel, FÚ). Dekoncentrace moci – rozložení-přenesení moci na někoho jiného.
Prezident – reprezentace státu; jmenuje soudce, guvernéra ČNB,
Samospráva – spravuje sama sebe – menší územní celky – obce a kraje. Na území ČR je 6300 obcí a 14 krajů (územně samosprávných celků). Obyvatelé obce si zvolí starostu a zastupitele; stejně to vypadá v krajích (ale volíme si hejtmana). Samospráva není řízena z Prahy, ale každá ze svého „centra“ – krajského města nebo obce. Tyto územní celky ale mohou rozhodovat podle o věcech, které se týkají jejich peněz nebo území, nebo o věcech, které jim svěřil stát zákonem.
Samospráva – obce, města, statutární města (významná strategická města ČR – krajská města + třeba Most, Kladno…statutární města se mohou dělit na obvody a části).
Samostatná působnost – obec si samostatně rozhoduje o použití peněz, o věcech týkajících se jejího území a obyvatel…
Přenesená působnost – na úrovni každé obce/kraje by měl být úředník, který vykonává státní správu – např. aby vybíral poplatky za pořádání kulturní akce, ale státu dá jen „hlášení“, kolik vybral. Je to vlastně státní správa na úrovni obce.
Orgány obce: - starosta (v statutárních městech primátor)
- obecní/městské zastupitelstvo („místní parlament“)
- obecní/městská rada
- obecní/městský úřad (v statutárních městech magistrát)

Žádné komentáře:

Okomentovat