Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

21) Charakterizujte akcii, dluhopis, podílový list

Akcie jsou majetkové obchodovatelné cenné papíry. Jsou emitovány akciovými společnostmi, které si tak zajišťují základní kapitál pro sovu podnikatelskou činnost. Emitent akcie je zavázán plnit práva majitele akcie. Majitel akcie disponuje následujícími právy:
– právo podílet se na řízení akciové společnosti – účast na valné hromadě
– právo dostupnosti informací
– majetková práva (podíl na zisku, právo uspat nově emitované akcie, právo na podílu z likvidačního zůstatku)

Dluhopis je dlužnický cenný papír, který potvrzuje podmínky, za jakých si emitent půjčuje dočasně volné peněžní prostředky. Je to závazek emitenta splatit majiteli dluhopisu dlužnou nominální částku a vyplácet výnosy k určitému datu. Emitent si emisí dluhopisů opatřuje finanční zdroje převážně pro uskutečnění svých investičních záměrů, krytí schodku hospodaření či získání zdrojů pro další operace a využití. Investorům slouží dluhopis ke střednědobému či dlouhodobému uložení kapitálu a úspor. Nemohou žádat jeho splacení před stanoveným datem.

Podílový list je cenný papír, který osvědčuje majiteli jeho podílnictví na investiční společnosti čili na kolektivním investování do cenných papírů a dalších majetkových hodnot. Podílové listy emituje investiční společnost. Jejich prodejem shromažďuje peněžní prostředky a vytváří z nich podílové fondy. Podílový list dává podílníkovi právo na odpovídající podíl na majetku v podílovém fondu a právo podílet se na výnosu.
22) Charakterizujte pokladniční poukázku, depozitní certifikát, vkladový list
Pokladniční poukázky jsou dluhopisy, které vydává stát ke krytí krátkodobých potřeb státního rozpočtu. Zpravidla na období 30 – 60 dnů, státní záruka splacení, nízké úročení. Vydávány na majitele, snadno obchodovatelné.

Depozitní certifikát je krátkodobý obchodovatelný a zúročitelný cenný papír, který vydávají obchodní banky za termínovaná depozita. Je většinou vydáván na majitele s udáním jmenovité hodnoty, data splatnosti a výše úrokové sazby. V depozitním certifikátu banka potvrzuje, že jeho majitel složil v bance jistou peněžní částku na určitou stanovenou dobu a za určitý sjednaný úrok.

Vkladové listy jsou cenné papíry, které emitují banky a spořitelny. Jsou určeny především drobným vkladatelům a podle toho se vyznačují nízkými nominálními hodnotami.

Žádné komentáře:

Okomentovat