Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Banky používají model BCG, ...

Banky používají model BCG, bostonskou matici a zohledňují pro jakou skupinu je výrobek určen a v jakém období. Banky zohledňují také jádro, vrstvy a růst produktu.


Hvězdy Otazníky

Dojné krávy Psi



Kvadrant Otazníků = zde jsou produkty, které zaujímají na trhu malý podíl, ale poptávka se dynamicky rozvíjí. V tomto kvadrantu začíná převážná většina produktů zavedených na trh. Pro firmu to znamená, že produkty umístěné v tomto kvadrantu musí posilovat, musí do nich hodně investovat. Vysoké investice jsou způsobeny vysokými náklady na vývoj, výzkum, testování, propagaci + zavádění, negativně vysoké jednicové náklady, protože se ještě nejedná o hromadnou výrobu. Nevím, jak se výrobek ujme – buď spadne do psů nebo se vyvine v hvězdu = proto kvadrant Otazníků.

Kvadrant Hvězdy = podíl na trhu stoupá, produkt si udržuje vysoké tempo růstu. Firma může očekávat, že tento výrobek se stane ziskovým. V současné době ale musí vynakládat velké finanční prostředky na to, aby výrobky na trhu obstály. Tyto hvězdy už si na sebe vydělávají. V životním cyklu jsou ve stádiu růstu.

Žádné komentáře:

Okomentovat