Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Náklady nezaměstnanosti

Helísek
• Souvislost nezaměstnanosti s nízkou mobilitou pracovní síly a neexistence trhu s byty.
• Sociální důsledky nezaměstnanosti………………
• V časech vysoké nezaměstnanosti se stává hlavním politickým problémem.

Dornbusch: Náklady nezaměstnanosti
• Náklady spojené s cyklickou nezaměstnaností
• Distribuční účinky nezaměstnanosti
• Další náklady a přínosy

Ztráta zaměstnání může být jednou z nejvíce stresujících ekonomických událostí v životě. Většina lidí spoléhá na své výdělky z práce pro udržení životní úrovně a mnoho lidí nevidí v práci pouhý příjem, ale také smysl svého konání. Ztráta zaměstnání znamená snížení životní úrovně dnes, nejistotu do budoucna a ztrátu sebeúcty. Proto nemůže být překvapením, že politici ve volebních kampaních často hovoří o tom, jak opatření která navrhují, pomohou vytvářet pracovní místa.

Lidé, kteří by sice rádi našli práci, ale práci nemají, nepřispívají k produkci zboží a služeb. Proto, že je určitá nezaměstnanost v ekonomice, kde jsou tisíce firem a milióny pracovníků, nevyhnutelná, míra nezaměstnanosti se podstatně liší v čase i mezi zeměmi. Země, která plně využívá ekonomicky aktivní obyvatelstvo, obvykle dosahuje vyšší úrovně HDP, než jakou by dosahovala, kdyby ponechala mnoho svých pracovníků v nečinnosti. (Mankiw 1999, s. 547).

Proč je nezaměstnanost problém? Hlavním ekonomickým problémem existence nezaměstnanosti je skutečnost, že není využíván existující výrobní faktor práce. Ekonomika tak nevyužívá veškeré dostupné zdroje a nepohybuje se na maximu ekonomického výstupu. Problém nezaměstnaných je pak dvojí. Za prvé nepracují, tudíž nezvyšují výkon a bohatství dané ekonomiky a za druhé se připojují na stranu těch, které zaměstnaní musí živit.

Žádné komentáře:

Okomentovat