Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

RUST VLADY

Osmdesátá a devadesátá léta
Během Reaganova vládnutí narůstaly dluhy jak vlády, tak firem i domácností. V souvislosti s tím se snižovala míra národních úspor. Zvlášť pikantní je zvýšení podílu veřejných výdajů na HDP a expanze hospodářství v stimulována rozpočtovými deficity. Je ovšem nutné uvést, že pouze některé dopady byly dílem Reaganovy reformy, jiné byly důsledkem jiných vlivů. Část podílu na vysokých deficitech veřejných rozpočtů má i Kongres Spojených států, díky neschválení některé navrhované škrty v nezbrojních programech. Zásadní příčinou vzniku tohoto deficitu ve veřejných financích ovšem byly protichůdné tendence snižování daní a zvyšování výdajů na obranu.

7. Výhledy do budoucna

Jaká je budoucnost welfare státu?
I když podíl státních výdajů na HDP je v mnoha vyspělých zemích světa vysoký, tak mají fungující a výkonné ekonomiky. Je zajímavé, že na počátku století byl podíl státních výdajů na HDP daleko nižší než dnes i u těch nejméně vyspělých zemích.
Dva důsledky sociálního státu:
a) vyšší míra zdanění, která snižuje disponibilní důchody domácností
b) snižuje potřebu a snahu jednotlivců podnikat individuální akce, aby se vymanili z chudoby, protože stát přejímá většinu rizik spojených s běžným ekonomickým životem

Žádné komentáře:

Okomentovat