Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

KOMANDITNÍ SPOLEČNOST (K.S.)

– kombinace společnosti s ručením omezeným a neomezeným. Dva typy společníků – komplementáři (ručí za společnost neomezeně – vedou a zastupují) a komandisté (s ručením omezeným – právo kontroly).

TICHÁ SPOLEČNOST – forma, která se opírá o vnitřní vztah mezi vlastníkem podniku a jeho tichým společníkem (podílí se na činnosti jen svým kapitálovým vkladem). Nese podíl na zisku i ztrátě, ale nevystupuje jménem této firmy – firma má charakter soukromého individuálního podniku.

AKCIOVÁ SPOLEČNOST (A.S.) – kapitál je tvořen jednotlivými podíly členů→ akcie – potvrzení o kapitálové účasti (opravňující k podílu na zisku). Valná hromada akcionářů – řídí činnost podniku, když valná hromada nezasedá, řídí firmu správní rada, dalším orgánem je dozorčí rada. Podíl jednotlivých akcionářů je závislý na výši kapitálové účasti (počet hlasů, výše zisku). Kontrolní balík akcií – 51% akcií (avšak stačí i méně, záleží kolik jak jsou akcie rozptýlené) – průlom do procesu koncentrace (do podnikání se dostávaly i drobné úspory obyvatelstva). Cena akcie je pružná (záleží na nabídce a poprávce).

HOLDINGOVÁ SPOLEČNOST – odvozená od akciové - Forma založená na ovládání dalších akciových společností prostřednictvím kontrolního balíku akcií→ systém vzájemného propojení→ „mateřské společnosti“, „dceřiné společnosti“, „vnukovské“ společnosti“.

Žádné komentáře:

Okomentovat