Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1)Postup při uzavírání smluv – zvláštní způsoby vzniku smluv

Obchodní závazkové vztahy vznikají především ze smluv (ale i třeba ze způsobené škody). Obecně smlouvy vznikají na základě právních úkonů, protiprávního jednání nebo ze zákona.

Smlouva je dohodou dvou nebo více stran o určení jejich vzájemných práv a povinností.

  • Návrh na uzavření smlouvy – musí obsahovat alespoň podstatné náležitosti smlouvy (u podstatných), jinak alespoň určení předmětu. Návrh může být odvolatelný nebo neodvolatelný

  • Akceptační lhůta – lhůta k přijetí návrhu. Po dobu akceptační lhůty je navrhovatel návrhem vázán.

  • Přijetí návrhu – Smlouva vznikne okamžikem, kdy je v akceptační lhůtě přijetí doručeno navrhovateli. Návrh musí být přijat výslovně, včas a bezvýhradně. Jestliže je smlouva přijata s výhradami, jde o nový návrh smlouvy.

  • Náležitosti smlouvy – smlouva vznikne, jestliže se na tom účastníci dohodnou včas a bezvýhradně. Vznik smlouvy lze svázat s podmínkou

    • Rozvazovací

    • Odkládací

Veřejný návrh na vznik smlouvy - je návrhem, který není adresovaný konkrétní osobě, ale blíže neurčenému počtu osob. Musí obsahovat podstatné náležitosti a musí být vhodně uveřejněn. Navrhovatel je povinen uzavřít smlouvu s tím, kdo mu první oznámí, že příjmá. Je vázán po dobu, která je ve smlouvě uvedena.

Veřejná obchodní soutěž – musí být vyhlášena veřejně v písemné formě. Vyhlašovatel příjme ten návrh, který mu nejlépe vyhovuje. Ostatním musí oznámit, že neuspěli.

Smlouva o uzavření smlouvy budoucí – ve smlouvě se zavazuje jedna nebo více stran k tomu, že v budoucnu uzavřou smlouvu. Musí být písemná forma. Podstatnou částí je doba a předmět plnění. Kontraktační povinnost – povinnost uzavřít smlouvu, je to vynutitelné soudem.

Žádné komentáře:

Okomentovat