Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1)Založení a vznik obchodní společnosti

  • Společenskou smlouvou – Pokud společnost zakládá více společníků. Musí být podepsaná všemi zakladateli s ověřenými podpisy. Společenskou smlouvou se zakládají VOS, KS, SRO. SS směřuje nejen k založení společnosti, ale upravuje i vztahy mezi společníky navzájem a vztahy společníků ke společnosti.

  • Zakladatelskou listinou – Pokud společnost zakládá pouze jeden zakladatel, používá se také u akciové společnosti. Zakladatelská smlouva má formu notářského zápisu. Další vztahy mezi posledníky upravují stanovy. To znamená, že u AS je zakladatelská smlouva v podstatě nahrazena dvěma dokumenty, a to zakladatelskou listinou a stanovami.

  • Vznik společnosti – Společnost vzniká dnem zápisu do OR. Do vzniku společnosti jednají ve věcech její zakladatelé (jsou vázáni solidárním ručením). Po vzniku na ní tyto závazky přechází, pokud je do 3 měsíců neodmítne. Dnem zápisu do OR nabývá společnost právní subjektivity.

  • Základní jmění – je souhrnem všech peněžitých i nepeněžitých vkladů všech společníků do společnosti. Povinně jej vytvářejí kapitálové společnosti, zapisuje se do OR.

  1. Charakteristiky postavení společníků v jednotlivých formách obchodních společností

Postavení se liší především podle typu společnosti. Jejich hlavní rozlišovací znak je míra ručení společníků za závazky společnosti. Z toho vyplývajícím znakem je podíl na zisku/ztrátě.

Osobní obchodní společnost

  • VOS: společníci ručí společně a nerozdílně celým svým majetkem. Zisk se dělí rovným dílem.

  • KS: Komanditisté ručí do výše svého nesplaceného vkladu do společnosti. Jejich podíl na zisku se určí podle podílů na polovině celkového zisku. Komplementáři ručí celým svým majetkem a připadá na ně polovina ze zisku společnosti.

  • SRO: Společníci ručí do výše svých nesplacených vkladů. Jejich podíl na zisku je určen podílem jejich vkladu na základním kapitálu.

  • AS: Akcionáři za závazky společnosti neručí.

Žádné komentáře:

Okomentovat