Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Povinnosti a práva při trvání zástavního práva

- liší se podle toho co je zástavou, nebo zda jde před splatností nebo po splatnosti pohledávky

- Zástavní věřitel, jemuž byla zástava odevzdána, je oprávněn ji držet po celou dobu trvání zástavního práva. Je povinen starat se o ni s péčí řádného hospodáře, zejména ji opatrovat a chránit před poškozením, ztrátou a zničením. Vzniknou-li zástavnímu věřiteli plněním této povinnosti účelně vynaložené náklady, má proti zástavci právo na jejich náhradu.

- Užívat zástavu a přisvojovat si její přírůstky, plody a užitky může zástavní věřitel jen se souhlasem zástavce.

- Ztratí-li zástava na ceně tak, že zajištění pohledávky se stane nedostatečným, zástavní věřitel má právo od dlužníka žádat, aby zajištění bez zbytečného odkladu přiměřeně doplnil. Neučiní-li tak, stane se ta část pohledávky, která není zajištěna, splatnou.

- Zástavní právo, přechází spolu ze zastavenou věcí, působí vůči každému dalšímu vlastníku věci (např. pokud koupím nemovitost na které je uvaleno zástavní právo, zástavní právo při koupi zůstává)

- Pokud není dluh včas uhrazen, může se věřitel ze zástavy uspokojit (zpeněžení zástavy - tj. ve veřejné dražbě nebo soudním prodejem zástavy)


Zánik zástavního práva

- pokud dojde k zániku zástavy u nemovitostí zápis se provede do katastru nemovitostí, nebo u movité věci se zapíše vyjmutí do rejstříku zástav, pokud tam movitá věci je zapsána

- zánikem zajištěné pohledávky

- zánikem zástavy

- vzdáním se zástavního práva zástavním věřitelem (jen písemně)

- uplynutím doby, na které bylo zřízeno zástavní právo

- pokud složí dlužník nebo zástavce cenu zástavy věřiteli

- nebo písemnou smlouvou mezi věřitelem a zástavcem

*promlčením zástavní právo nezaniká


Podzástavní právo

- vzniká zastavením pohledávky, která je sama zajištěna zástavním právem

- existuje věřitel a dlužník, ale dlužník je současně věřitelem dalšího dlužníka a svojí pohledávku dá jako zástavu svého dluhu: V1 ->D2(V) -> D3, kdyby dlužník D2 neplnil může se Věřitel V1 hojit zástavou u dlužníka D3,

D3 = podzástavní dlužník

D2 = zástavní dlužník

V1 = věřitel

Žádné komentáře:

Okomentovat