Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

- Mun rovněž odmítal bullionistické ...

- Mun rovněž odmítal bullionistické zákazy vývozu zlata ze země. Použil důležitý argument reexportu: Je užitečné, aby země platila do zahraničí zlatem za takové zboží, které může doma zpracovat a zpracované je pak vyvážet za vyšší ceny
- Rozvinutý merkantilismus (pol. 16. stol. – pol. 18. stol.)
- Rané myšlení postrádalo teoretickou analýzu a správnou metodologii. Ale v poslední čtvrtině 17. století se začala kvalita merkantilistické literatury zlepšovat. Na tomto pozitivním obratu měl svůj podíl úspěšný rozvoj přírodních věd.
- JOSIAH CHILD
- zabýval otázkou, co je příčinou bohatství Holandska a jak by mohla Anglie dosáhnout jeho úrovně. Dospěl k závěru, že Holanďané vděčili za svou prosperitu nízké úrokové míře.
- NICHOLAS BARBON
- obchodník, stavební podnikatel a hypoteční bankéř, dospěl ještě dále než Child. Podle Barbona byl úrok ve své podstatě nikoli cenou za používání peněz, nýbrž cenou za používání zásob zboží. Přirovnal úrok k rentě z půdy, proto si ji najímají a platí z ní rentu. Obdobně obchodníci potřebují ke svému obchodování udržovat zásoby zboží. Půjčují si proto peníze, ale ne aby je drželi v hotovosti, nýbrž aby za ně mohli pořídit a udržovat nezbytné zásoby zboží.

Žádné komentáře:

Okomentovat