Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Legislativní proces

Komory jsou schopné usnášet se za přítomnosti alespoň jedné třetiny svých členů.
K přijetí usnesení komory je třeba souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců nebo senátorů, nestanoví-li Ústava jinak.
K přijetí ústavního zákona je potřeba souhlasu třípětinové většiny všech poslanců a třípětinové většiny všech senátorů.
Právo podat návrh zákona Poslanecké sněmovně má podle poslanec, skupina poslanců, Senát (jako celek), vláda nebo zastupitelstvo vyšších územně samosprávných celků (krajů).
Vláda má právo vyjádřit se ke všem návrhům zákonů. Nevyjádří-li se do třiceti dnů od doby, kdy jí byl návrh zákona doručen, platí, že se vyjádřila kladně.
Návrh zákona, s nímž PS vyslovila souhlas, zašle její předseda bez zbytečného odkladu Senátu.
Návrh zákona je přijat, pokud jej Senát schválí, nebo se k němu do třiceti dnů od postoupení neusnese či vyjádří vůli se takovým návrhem nezabývat.
Jestliže Senát návrh zákona usnesením zamítne, hlasuje o něm PS znovu, schválí-li jej PS nadpoloviční většinou všech poslanců je návrh zákona přijat.
Jestliže Senát vrátí Sněmovně návrh zákona s pozměňovacími návrhy, hlasuje o něm PS ve znění schváleném Senátem; jejím usnesením je zákon přijat.
Neschválí-li PS návrh zákona ve znění schváleném Senátem, hlasuje znovu o návrhu zákona ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, návrh zákona je přijat, schválí-li jej PS nadpoloviční většinou všech poslanců

Žádné komentáře:

Okomentovat