Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

V.Harmonizace vnitrostátního zákonodárství

SES94-97

nejčastěji prostřednictvím směrnic

Ne na fiskální ustanovení, volný pohyb osob, práva a zájmy pracovníků v pracovním poměru

Chce-li MS zachovat vlastní předpisy kvůli důležitým požadavkům (pořádek, bezpečnost, zdraví, pracovní nebo životní prostředí), oznámí to Komisi i s důvody. Taktéž pro nově přijímaná opatření, která jsou v rozporu s harmonizačními směrnicemi. Komise do 6 měsíců rozhodne, mlčení znamená souhlas.

Harmonizační směrnice nyní QMV – od SEA

Důvodem nepřijatelnosti směrnice pro MS nesmějí být ekonomické důvody. Objeví-li se důvod na straně MS až po přijetí směrnice, může jít pouze o ochranu pracovního nebo životního prostředí.


  1. Hospodářská a měnová unie


Měnový kurz a jeho změny – obdobné účinky jako cla, kvóty apod.

I. etapa 1990 - směrnice o uvolnění pohybu kapitálu, programy k zajištění stability cen a zdravých VF, měnový výbor ke sledování. Zmrazena sestava koše měn v ECU (poměry se mohly měnit; nováčci z 1995 se tedy členy nestali)

II. etapa 1994 – uložena povinnost zabraňovat nadměrnému veřejnému deficitu, sdělovací povinnost Komisi. Rozpouští se Výbor guvernérů CB a Evropský fond měnové spolupráce. Zřízen EMI, vlastní příjmy z CB (50 % podle obyvatel, 50 % podle HDP). Zpráva EK a EMI o plnění kritérií. Splnění kritérií => povinnost zapojit se do zavádění eura. Výjimka pro VB a Dánsko (protokoly k Maastrichtu) a Švédsko (při přístupu). Výjimka bez uplatnění sankcí pro Řecko za neplnění podmínek.

III. etapa 1998 – EMI nahrazen ECB. Neodvolatelné kurzy. Pro země, které nepřistoupily, pokračuje EMS. Původní měny jsou právně denominacemi eura => závazky platí (zásada lex monetae – právo státu stanovit si svou měnu).


Žádné komentáře:

Okomentovat