Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vztah k volnému pohybu zboží

riziko opětovného rozdělení trhu podle národních hranic (licenční smlouvy zahrnující výlučné právo uvádět výrobek na trh v dané zemi)

Rozpor mezi volným pohybem a ochranou duševního vlastnictví: ECJ – oddělení otázky existence práv od jejich výkonu. Existence práva je chráněna, výkon nikoli. Příjemci výlučných licencí tak nemohou uplatňovat své právo bránit dovozu téhož zboží jinými subjekty (paralelní dovozy). Rozpačité, komerční hodnota práva se nemožností jeho výkonu zmenšuje.

Teorie o vyčerpání práv: posuzujeme-li řetězec transakcí v rámci výroby, distribuce a spotřeby výrobku, musíme vědět, ve kterém stadiu lze právo ještě uplatnit. ECJ: výroba – první uvedení na trh – další prodej – X – konečné užití.

Centrafarm vs. Sterling Drug (USA). Centrafarm bez souhlasu výrobce dovážel léčiva do NL z GB a D, kam je uvedl Sterling Drug. NL právo uznává výlučnost patentové ochrany. ECJ: obsahem práva je výlučné právo užívat patentovaný výrobek, což znamená výrobu a první uvedení na trh. Překážka opodstatněná pouze, je-li výrobek uveden na trh bez souhlasu výrobce v MS, kde pro něj neexistuje patentová ochrana. Při dovozu do MS s patentovou ochranou je třeba souhlas výrobce.


Ochrana hospodářské soutěže – SES81, 82 ,87

1965 nařízení Rady – Komise má právo vyjmout z působnosti 81 celou skupinu smluv (právní forma – nařízení EK).

Nyní - nařízení o dohodách týkajících se transferu technologií (licence na patenty, know-how)

  • nařízení o vertikálních dohodách (franchising)

Know-how = soubor technických vědomostí, které jsou tajné, podstatné a identifikovatelné

ECJ – stejné zásady jako u zboží

Žádné komentáře:

Okomentovat