Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Burzovní trh

Burzovní trh
Hlavní trh – obchoduje se zde s nejbonitnějšími akciemi. Patří sem emise, které mají míru likvidity odpovídající výši průměrného objemu obchodu 300 000 na 1 seanci v průběhu uplynulých 5-ti měsíců. Nezbytnou zákl. podmínkou je veřejná nabídka u CP podniku a bank ve výši 200 mil. Kč. Ty firmy musí mít min. zákl. kapitál 500 mil. u CP investičních a podílových fondů. Společnosti, které patří na tento trh musí splňovat (dodržovat) informační povinnost => tzn. musí zveřejňovat čtvrtletní správy o hospodaření. Kladou se na ně určité podmínky (objem emise, zákl. kap., …).

Trh vedlejší – musí splnit veřejnou nabídku u CP podniku a bank musí činit min. 100 mil. Kč. Optimální zákl. kap. ve výši 250 mil. Kč. Ten inzerát jen každé pololetí.
Volný trh – zde se obchoduje s emisemi, které nebyly zařazeny ani na hlavní ani na vedlejší trh. O přijetí společnosti (podniku) na hlavní, či vedlejší trh se žádá prostřednictvím člena burzy.
Ta žádost musí obsahovat prospekt emitenta (tzn. vše o tom CP). - oznámení o přijetí
- stanovy společnosti
- výpis z obchodního rejstříku

Přijímání společnosti na vedlejší trh je jednodušší – pokud žádný člen kotačního výboru nepožádá o jejich posouzení, žádost je automaticky přijata. O registraci na volný trh může požádat její člen nebo emitent.
Rozhodnutí o registru na volný trh dává tajemník burzy (statutární orgán).

Žádné komentáře:

Okomentovat