Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Obligace

Prioritní obligace – skýtají pro investora zvýhodnění týkající se přednostního nároku věřitele na majetkový podíl při případném likvidování dlužníka. V tomto směru jsou zvýhodněny jak proti ostatním obligacím, tak zejména ve vztahu k akcionářům.

Indexované obligace – chrání majitele dluhopisu před znehodnocením půjčky, k němuž dochází při inflaci. Emitent se zavazuje zvyšovat nominální hodnotu obligace podle míry inflace, čímž se zvyšuje i výnos z obligace.

Nabídkové obligace – dluhopisy, které emitent dává v podstatě do aukce. Jsou nabízeny za minimální kurz nebo minimální úrokovou sazbu. Umisťují se u investorů, kteří nabídnou nejpříznivější podmínky pro emitenta. Pokud jsou nabídky nevyhovující, dluhopisy jsou po stanovené době staženy z prodeje.

Výměnné (směnitelné) obligace – mohou být vyměněny za akcie, úročení je nižší, neboť majitel kupuje dluhopisy s výhledem, že je vymění za akcie. Majitel má právo provést výměnu obligace za akcii při její splatnosti, či předem stanovených termínech. Výměnou za akcii se věřitel přeměňuje na akcionáře.

Opční obligace (odběrní) – při odběru akcií dluhopisy nezanikají, majitel i nadále inkasuje úroky až do doby splatnosti.
CP = vyjadřuje pohledávku nebo závazek, že zaplatím.

Žádné komentáře:

Okomentovat