Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kurzovní lístek akcií

Kurzovní lístek akcií
Kurzovní lístek zahrnuje seznam CP, které jsou obchodovány na burze, dále její kurzy, výsledky obchodu a další informace pro investory. CP jsou identifikovány názvem podniku (ČEZ, KB Komerční banka) a mezinárodním kódovým označením ISIN.
Dále najdeme v kurzovním lístku : platný kurz a kurz předchozí; změna kurzu udávána v %; min. a max. kurz, který byl na burze dosažen v běžném roce; sloupek dividend; míra alokace – je vyjádřena v % a ukazuje míru uspokojení podaných obchodů (objednávek); kódy kurzovního lístku – je jich 8, každý z nich popisuje přesně nabízených a poptávaných CP.
Př.: KÓD 1 – Dokonalá rovnováha
Počet CP nabízených k prodeji a počet CP poptávaných k nákupu se shoduje. Obchod se uskuteční a všechny objednávky jsou uspokojeny.
P / E tzv. price – earning rativ
Poslední položka kurzovního lístku, která vyjadřuje poměr ceny (kurzu akcie) a zdaněného zisku společnosti, který připadá na jednu akcii. Na pražské burze dosahuje P / E většinou hodnotu 5 až 50. Např. údaj 4 znamená, že kurz je na úrovni čtyřnásobku zisku připadajícího na danou akcii.

Žádné komentáře:

Okomentovat