Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Formy pojištění

Formy pojištění
1) Formy nekomerčního poj.
- SP a ZP
- penzijní připojištění
2) Formy komerčního poj.
Je provozována komerčními pojišťovnami.
- dobrovolné
- povinné smluvní pojištění
- zákonné pojištění (nemusí mít smlouvu, zaměstnavatel platí za své zam., advokáty, soukromý lékaře pro případ úrazu, při výkonu práce, při nemoci z povolání)
Penzijní připojištění
Představuje způsob dlouhodobého spoření na dobu, kdy účastník nebude výdělečně činný. Účastník ukládá pravidelně určitou částku, kterou mu stát navyšuje ještě státním příspěvkem, penzijní fond s těmito prostředky hospodaří, tzn. že investuje do CP, státních obligací, nemovitostí nebo ukládá na terminované účty. Tento způsob investování se nazývá reinvestování. Vklady a činnost penzijních fondů podléhá dozoru Min. fin. ČR. Státní příspěvek je odstupňován podle výše měsíčního vkladu.

Druhy pojištění
1) Pojištění osob
2) Pojištění majetku
3) Pojištění odpovědnosti za škodu
Častým poj. odpovědnosti za škodu patří:
a) povinná smluvní pojištění (př. provozovatelé civilních letadel, myslivci, daňoví poradci, advokáti, lékaři v nestátních zdrav. zařízení)
b) dobrovolná poj. odpovědnosti za škodu (poj. odpovědnosti za škody občana v běžném životě – jde o škody způsobené provozem domácnosti, jednáním nezletilých dětí, škody způsobené psem vlastníka, škoda, za kterou je odpovědný správce nemovitosti)
c) zákonná poj. (organizace jsou povinni ze zákona pojistit své zaměstnance pro případ nemoci z povolání, pracovního úrazu)

Žádné komentáře:

Okomentovat