Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Laserové a LED tiskárny, tepelné tiskárny. Sítě WAN, Switching Ethernet, metro Ethernet – princip a srovnání s routovanými sítěmi, ISDN

1)Laserové a LED tiskárny, tepelné tiskárny

LASEROVÉ
- Laser vytváří laserový paprsek, který dopadá na kladně nabitý válec. Laserový paprsek se natáčí pomocí zrcátka. Kam paprsek dopadne, na tom místě se válec vybije. Válec se pootáčí do prášku (tonner), který je stejně nabit jako válec. Na válec se tedy prášek přichytí pouze v místech, kde jej paprsek vybil. Dále se válec









pootočí na papír, kam se barevný prášek otiskne a následně se papír zažehlí.
- Barevné laserové tiskárny pracují na podobném principu, ale obsahují 4 lasery – pro každou barevnou složku jeden. Každý z laserů dopadá na svůj válec, který se otáčí na svou barvu. Toner se následně přesune na nabitý pás a z něho teprve na papír. Z tohoto vyplývá, že barevné laserové tiskárny jsou velice nákladné. U barevných tiskáren se také používá technologie color smart, která provádí optimalizaci barev výběrem hlavních, tím se dosáhne zmenšení tiskového bodu.
- GDI tiskárny jsou laserové tiskárny, které pro uspoření nákladů neobsahují většinu elektroniky. Díky tomu je nutno na tiskárnu posílat data bit po bitu a ne vektorovým jazykem. Tento princip neúměrně zatěžuje procesor.


Princip tisku laserové tiskárny




LED
- tiskárny pracují na stejném principu jako tiskárny laserové. Rozdíl je v tom, že neobsahují laser a nic se nezaostřuje. Jako náhrada laseru slouží soustava světelných diod umístěných ve dvou vzájemně posunutých řadách, které pokryjí celou délku válce. Zdvojnásobení hustoty tisku se dosahuje tím, že diody vytvářejí kromě hlavního světelného proudu i  vedlejší světelné proudy po stranách. Na válci se tedy vybije místo pod hlavním proudem nebo místo, kde se překrývají dva vedlejší (jeden vedlejší nemá dostatečnou intenzitu).



TEPELNÉ
Tisk se provádí:
1. Zahřátím miniaturních odporových tělísek, které se dotknou tepelně citlivého papíru, který zčerná.
2. Zahřáním miniaturních odporových tělísek, které se dotknou specielní barvící pásky nebo folie, a z ní se zahřátá místa otisknou na papír a tepelně zažehlí. Lze provádět i barevný tisk.
- na folii jsou naneseny žlutá, purpurová, modrá a černá CMYK vrstva vosku, ta se teplem bodově přilepí na papír. Pomocí subtraktivního směšování barev vzniká požadovaná barva z 3 (a černé) různobarevných vrstev nalepených na sebe. Tím může vzniknout jen 7 barev. Proto se tyto body tisknou velmi blízko u sebe a tak vzniká dojem široké palety barev.
- Tisk vynikající kvality odolává bez laminace UV záření, vodě a mechanickému poškození.



OFFSETOVÉ


- Ofsetový princip tisku (viz schéma) tedy znamená, že barvivo se z tiskové hlavy nenanáší přímo na tiskové médium, ale na otáčivý buben, z něhož je jediným hladkým průchodem přeneseno na tiskový list a zaválcováno do jeho povrchu. Vzniká tak trvanlivý, vodostálý obraz se stálými barvami.
- Stejnoměrný, jednosměrný pohyb bubnu i média zaručuje nejen vysokou rychlost tisku, ale i vyšší spolehlivost relativně jednoduššího mechanismu tiskárny a menší nebezpečí mačkání a váznutí tiskových listů.
- Tiskárna potřebuje jen nízký počet druhů doplňovaných a vyměňovaných dílů (barvicí tyčinky a údržbovou kazetu), například ve srovnání s barevnou laserovou tiskárnou (11 spotřebních dílů), a vyžaduje v průměru velmi nízký počet zásahů obsluhy (udáván je jeden zásah na 10000 vytištěných stránek ve srovnání s dvaceti u laseru). Barvicí tyčinky se doplňují snadno i za chodu tiskárny a bez znečištění obsluhy, je možné je i přidávat k zajištění dostatečné kapacity před rozsáhlými tisky


2)Sítě WAN, Switching Ethernet, metro Ethernet – princip a srovnání s routovanými sítěmi, ISDN

WAN (Wide Area Network)
je počítačová síť, která pokrývá rozlehlé geografické území (například síť, která překračuje hranice města, regionu nebo státu). Největším a nejznámějším příkladem sítě WAN je síť Internet.
- Sítě WAN jsou využívány pro spojení lokálních sítí (LAN) nebo dalších typů sítí, takže uživatelé z jednoho místa mohou komunikovat s uživateli a počítači na místě jiném. Spousta WAN je budována pro jednotlivé společnosti a jsou soukromé. Ostatní, budované poskytovateli připojení, poskytují služby pro připojení sítí LAN do Internetu. Sítě WAN bývají budovány na pronajatých linkách (leased lines). Tyto linky často bývají velmi drahé. Častěji se sítě WAN budují na metodách přepojování okruhů (circuit switching) nebo přepojování paketů (packet switching). Síťové služby používají pro přenos a adresaci protokol TCP/IP. Poskytovatelé služeb připojení častěji používají pro přenos v sítích WAN protokoly ATM a Frame Relay.

- Rozlehlé sítě, zvané též WAN (původem v anglickém Wide Area Network), jsou sítě umožňující komunikaci na velké vzdálenosti. Bývají obvykle veřejné, ale existují i privátní WAN sítě. Jsou to sítě typicky pracující prostřednictvím komunikace se spojením, které nepoužívají sdílený přenosový prostředek.

- Přenosové rychlosti se velmi liší podle typu sítě. Začínají na desítkách kilobitů za sekundu, ale dosahují i rychlostí řádu několik gigabitů za sekundu. Příkladem takové sítě může být internet.

Mezi rozlehlé sítě patří:
ISDN (původem v anglickém Integrated Services Digital Network),
X.25,
Frame Relay,
SMDS (původem v anglickém Switched Multimegabit Data Service)
ATM (původem v anglickém Asynchronous Transfer Mode)
WiMAX (též zván IEEE 802.16d).

Switching Ethernet

- Programovatelný Ethernet Switching je integrace multi-vrstvy a ethernetového přepínače a jednotek síťového procesoru do nové kategorie zařízení. Toto nové zařízení umožňuje splnit požadavky pro příští-generaci vlákna přístup, podnikání a návrhy datových center, a je základní platformou pro virtualizaci v datových center.
- Programovatelný Ethernet Switching vloží Xelerated wirespeed tok dat architekturu procesoru s non-blocking Ethernet switch. To dá flexibilitu designu, budoucí všestranost, vysokou dostupnost služeb a uplatnění povědomí na velmi vysoký výkon a stupeň integrace poskytovat škálovatelné  Low-cost řešení Ethernet switch. Tato kombinace poskytuje výhody dodavatele síťových zařízení.

Metro Ethernet
Metro Ethernet je počítačová síť, která pokrývá metropolitní oblasti a že je založena na standardu Ethernet.
Obecně používaná jako metropolitní přístupová síť k připojení uživatelů a podniků k větší servisní síťi nebo internetu. Firmy mohou také použít Metro Ethernet pro připojení poboček na jejich intranet.

ISDN Integrated Servises Digited Network
- Dosahuje větší rychlosti, spolehlivosti a větší kvality přenosu než obyčejná telefonní linka
- Komunikace mezi telefonními ústřednami probíhá ve většině případů v digitální formě. To však není případ spojení z ústředny k telefonnímu přístroji - zde je použitý přenos čistě analogový.

PRINCIP
- Dnešní telefonní sítě jsou založeny na digitálních telefonních ústřednách a přenosové cesty mezi ústřednami jsou také plně digitalizovány. Poslední analogová část sítě tak zůstává účastnická přípojka. Tedy poslední část od ústředny k telefonnímu přístroji (modemu, faxu atd.) účastníka. ISDN nabízí plně digitální přenos až k účastníkovi (A/D a D/A převod signálu se odehrává přímo v koncovém přístroji). ISDN dále nabízí možnost komunikovat pomocí jedné digitální účastnické přípojky pomocí hlasu, textu a obrazu. Obecně pak mluvíme o multimediální komunikaci. ISDN přípojku lze pomocí takzvaného terminálového adaptéru (TA) nesprávně „ISDN modem“.

TYPY PŘÍPOJEK:
- Základní přístup- (BRI - Basic Rate Interface) nebo-li přípojku 2B + D
- znamená tedy dva nezávislé B kanály o rychlosti 64 kbit/s (tzv. DS0 kanály) určené pro přenos hlasu, faxu, obrazu, dat atd. a jednoho D kanálu o rychlosti 16 kbit/s určeného pro přenos signalizace
- Primární přístup- (PRI - Primary Rate Interface) nebo-li přípojku 30B + D v Evropě a Austrálii. V Severní Americe a Japonsku je to pouze 23B + D.
- znamená tedy třicet nezávislých B kanálů o rychlosti 64 kbit/s (DS0) a jeden D kanál také o rychlosti 64 kbit/s určený pro přenos signalizace.
- Kanály lze používat zcela nezávisle např. u 2B + D je možno současně jedním B kanálem telefonovat a druhým přenášet fax. Možné je i sdružování kanálů například při přístupu na internet.
- Základní ISDN přípojka je vhodná pro domácnosti a malé firmy. Primární přístup se používá pro připojení pobočkových ústředen.
- Pro přenos signalizace se v ISDN používá signalizace DSS1 (Digital Subscriber System No. 1). ISDN umožňuje pomocí doplňkových služeb identifikaci volajícího, tarifikační informace, atd.
- Největší výhoda je možnost připojení až osmi zařízení na jednu ISDN linku, když zároveň funkční můžou být dvě zařízení (internet/telefon, fax/telefon…). Toho je docíleno tak, že každé zařízení má své telefoní číslo (tzv. MSN). Se speciálními přístroji a programi je možné identifikovat volajícího na displeji telefonu (jako u mobilních telefonů), nebo ukládání záznamů o volaných, přijatých, nepřijatých číslech s datem a časem na harddisk počítače.


VYUŽITÍ
- ISDN samozřejmě použít také pro připojení do sítě Internet. V Evropě bylo po prvních počátečních problémech v kompatibilitě zavedeno tzv. EURO-ISDN které zaručuje shodnou implementaci ISDN v celé Evropě. V Evropě se tedy pod pojmem ISDN myslí vždy EURO-ISDN.
- Telefonování, faxování,…

KONCOVÁ A PŘENOSOVÁ ZAŘÍZENÍ
- Zařízeními pro ISDN jsou ISDN modemy, telefony, faxy, telefonní ústředny, kombinace telefonu a modemu atd.

Žádné komentáře:

Okomentovat