Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

NEKALÁ SOUTĚŽ.

SOUTĚŽNÍ PRÁVO
je právo fyzických a právnických osob, které se účastní hospodářské soutěže, i když nejsou podnikatelé ( SOUTĚŽITELÉ ) svobodně rozvíjet svou soutěžní činnost v zájmu dosažení hospodářského procesu a sdružovat se k výkonu této činnosti, jsou však povinny přitom dbát právně závazných pravidel hospodářské soutěže a nesmějí účast v soutěži zneužívat. ( antimonopolní právo, nekalá soutěž ).
I když je to upraveno pouze v ObchZ, je důležité rozlišovat, zda jde o vztah obchodně-právní nebo občanskoprávní. (podnikatel/ nepodnikatel)
Pokud porušení soutěžního práva má následky i v zahraničí, řeší se to podle mezinárodní úmluvy. Nestanoví-li ta jinak, potom podle národního zákonodárství států, kde účinky nastaly.
Zneužití účasti v hosp. soutěži je buď nekalá soutěž nebo nedovolené omezování hospodářské soutěže.
NEKALÁ SOUTĚŽ
je jednání v hospodářské soutěži, které je v rozporu s dobrými mravy soutěže a je způsobilé ( nemusí nastat ) přivodit újmu ( materiální, nemateriální ) jiným soutěžitelům nebo spotřebitelům.
Nekalá soutěž je zakázána.
Dobré mravy soutěže = zásady poctivého soutěžního styku
Patří sem zejména:
klamavá reklama
šíření údajů o vlastním nebo cizím podniku, které je způsobilé vyvolat klamnou představu a zjednat tím tomuto podniku v hospodářské soutěži prospěch na úkor jiných soutěžitelů či spotřebitelů.
klamavé označení zboží a služeb
každé označení, které je způsobilé vyvolat v hosp. styku mylnou domněnku, že takto označené zboží, nebo služby pocházejí z určitého státu, určité oblasti či místa nebo od určitého výrobce, anebo že vykazují zvláštní charakteristické znaky nebo zvláštní jakost.
vyvolání nebezpečí záměny
užití cizího obchodního jména
užití zvláštní úpravy výrobků či výkonů, které v zákaznických kruzích platí pro určitý podnik
napodobení cizích výrobků, obalů nebo výkonů, nebylo-li to nezbytně nutné.
parazitování na pověsti
využívání pověsti jiného podniku ( výrobků, služeb ) s cílem získat pro výsledky vlastního nebo cizího podnikání prospěch, kterého by soutěžitelé jinak nedosáhli.

Žádné komentáře:

Okomentovat