Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ZÁNIK ZÁVAZKŮ.

buď zánik závazkového vztahu jako celku
nebo zánik konkrétní povinnosti
SPLNĚNÍ
závazek zaniká tehdy, je-li splněn ŘÁDNĚ (bezvadně) a VČAS. Splní-li se vadně, závazek nezaniká, dostává se do prodlení až do okamžiku bezvadného plnění. Je možnost i tzv. ČÁSTEČNÉHO PLNĚNÍ - plnění po částech (musí být sjednáno smlouvou a nesmí to odporovat povaze závazku).
Doba plnění
bývá určena smlouvou (jinak lze ihned po uzavření smlouvy). Povinná osoba může plnit zásadně až v čase plnění (DOBA DOSPĚLOSTI ZÁVAZKU).
Výjimky:
DOBA VE PROSPĚCH DLUŽNÍKA - dlužník je oprávněn plnit i dříve, ale věřitel to není oprávněn požadovat.
DOBA VE PROSPĚCH VĚŘITELE - věřitel je oprávněn požadovat dříve, ale dlužník není oprávněn plnit.
Posloupnost plnění: určuje dlužník, jinak nejdříve závazky nejméně zajištěné. Dlužník má právo od věřitele požadovat potvrzení o dodání (dodací listy).
ODSTOUPENÍ OD SMLOUVY
pouze stanoví-li to zákon nebo smlouva. Rozlišit, zda porušení povinností, které vede k odstoupení od smlouvy, znamená PODSTATNÉ či NEPODSTATNÉ porušení smlouvy.
PODSTATNÉ PORUŠENÍ SMLOUVY
"strana porušující smlouvu věděla v době uzavření smlouvy, že druhá strana nebude mít zájem na plnění povinností při takovém porušení smlouvy."
oznámí své odstoupení druhé straně bez odkladu poté, co se o tomto porušení dověděla.
NEPODSTATNÉ PORUŠENÍ SMLOUVY
nejde-li o podstatné porušení
musí stanovit přiměřenou lhůtu a jestliže povinná strana povinnost nesplní, smí odstoupit
Smlouva zaniká dnem, kdy je oznámení o odstoupení druhé straně doručeno. Zanikají všechna práva a povinnosti stran ze smlouvy vyjma nároku na náhradu škody vzniklé porušením smlouvy a jiných smluvních ustanovení o volbě způsobu řešení sporů.

Žádné komentáře:

Okomentovat