Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

OBJEKT A OBSAH právních vztahů

Obsah právního vztahu
Obsahem právního vztahu rozumíme souhrn subjektivních práv ( oprávnění ) a povinností účastníků právního vztahu ( právních subjektů )
Oprávnění
(právo v subjektivním smyslu) - míra možnosti chování subjektu. Je to právní možnost chovat se určitým způsobem nebo určité chování vyžadovat.
Právní povinnost
nutnost chovat se určitým způsobem, tj., určitým způsobem jednat popř. se určitého jednání zdržet. Právní povinnost vyplývá z právní normy, anebo též z právního úkonu účastníka.
V právním vztahu odpovídá každému právu určitá povinnost.
např. právu věřitele na splnění dluhu odpovídá povinnost dlužníka dluh splatit nebo právu vlastníka užívat věc, odpovídá povinnost všech ostatních osob nerušit ho v užívání
Často má jeden účastník zároveň práva i povinnosti.
např. zaměstnanec v pracovním poměru má povinnost vykonávat práci podle pokynů zaměstnavatele a zároveň má právo na mzdu, dovolenou, atd.
Práva třídíme na :
Práva relativní a absolutní
Relativnímu právu odpovídá vždy konkrétní povinnost určitého účastníka. Již pří vzniku právního vztahu je známa konkrétní osoba, která je nositelem povinností
např. právu věřitele na splnění dluhu odpovídá povinnost dlužníka dluh splatit.
Absolutní práva působí proti všem. Známe sice konkrétního nositele práva resp. oprávnění, ale nositelé povinností jsou všechny ostatní subjekty.
např. právu vlastníka užívat věc, odpovídá povinnost všech ostatních osob nerušit ho v užívání

Žádné komentáře:

Okomentovat