Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Účinnost právního úkonu

nastanou právní následky (vznik, změna, zánik právního vztahu), ke kterým úkon směřoval.
( většinou účinnost = platnost, ale účinnost může být odložena podmínkou nebo stanovením času )
Nesplňuje-li úkon podstatné náležitosti, je vadný
Následky vad právních úkonů - nejčastěji to je neplatnost
Neplatnost absolutní - PÚ nevyvolává předpokládané právní následky. Nelze vyžadovat plnění. Bylo-li plněno, vzniká straně neoprávněný majetkový prospěch, který musí vrátit.
Možnost dovolat se absolutní neplatnosti není omezena žádnou lhůtou.
Neplatnost relativní - PÚ je platný do doby, než se oprávněná strana neplatnosti dovolá. Do té doby musí být plněno. Po dovolání pozbývá PÚ právních účinků a to od svého vzniku. Relativní neplatnost musí být uplatněna v určité lhůtě: promlčecí (Obč. pr.) nebo prekluzivní (pracovní právo).
Konvalidace
( zhojení neplatnosti PÚ ) - např. organizace dodatečně schválí úkon, který jejím jménem učinil někdo, kdo k tomu nebyl oprávněn.
Druhy právních úkonů
Jednostranné - projev vůle jednoho subjektu (závěť)
Dvou a vícestranné - smlouvy a dohody.
Adresované ( reklamace ) a neadresované ( veřejný příslib ) - zda musí být někomu adresovaný či nikoli, mají-li nastat právní následky, k nimž úkon směřuje.
Reálné a volní - zda je nutné vedle projevu vůle reálné chování ( např. odevzdání věci u přepravní smlouvy ) či nikoli, mají-li nastat následky, k nimž úkon směřuje.
Formální a neformální
Úplatné ( většina ) a bezplatné ( darovací smlouva ) - zda strana, která činí právní úkon, má na základě tohoto úkonu obdržet majetkovou hodnotu ( v penězích nebo jinak )
Pojmenované ( nominální ) a Nepojmenované ( innominální ) - zda právní normy tyto úkony výslovně upravují ( a pojmenovávají - "smlouva o uskladnění" )
Z hlediska systému práva - pracovně právní úkony, občanko právní úkony...

Žádné komentáře:

Okomentovat