Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vznik společnosti

společnost vzniká dnem, ke kterému byla zapsána do OR. Do vzniku společnosti jednají ve věcech její zakladatelé ( jsou vázáni solidárním ručením ), po vzniku spol. na ni tyto závazky přechází, pokud je do 3 měsíců neodmítne.
společnost nabývá dnem zápisu do OR právní subjektivitu a teprve od této doby může vykonávat podnikatelskou činnost.
návrh na zápis do OR musí být podán do 90 dnů od založení.
Základní jmění
ZJ společnosti je peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů všech společníků do společnosti.
povinně vytváří ZJ kapitálové společnosti tj. A.S. a SRO. Jeho výše se zapisuje do OR
Rezervní fond
povinně SRO a A.S.
fond použitelný ke krytí ztrát společnosti, nebo k opatřením, která mají překonat nepříznivý průběh hospodaření společnosti
SRO - není-li RF vytvořen již při vzniku společnosti, je společnost povinna vytvořit jej z čistého zisku v roce , v němž poprvé zisk vytvoří, a to ve výši nejméně 10 % z čistého zisku, avšak ne více než 5% z hodnoty ZJ. Tento fond se ročně doplňuje o částku určenou ve SS nebo ve stanovách , nejméně však 5% z čistého zisku až do dosažení výše uvedené ve SS, nejméně však 10% ZJ.
A.S. - není-li RF vytvořen již při vzniku společnosti, je společnost povinna vytvořit jej z čistého zisku v roce , v němž poprvé zisk vytvoří, a to ve výši nejméně 20 % z čistého zisku, avšak ne více než 10% z hodnoty ZJ. Tento fond se ročně doplňuje o částku určenou ve SS nebo ve stanovách , nejméně však 5% z čistého zisku až do dosažení výše uvedené ve SS, nejméně však 20% ZJ.
Vklad společníka
souhrn peněžitých prostředků jiných penězi ocenitelných hodnot, které se společník zavazuje vložit do společnosti a podílet se jím na výsledku podnikání společnosti.
povinný je vklad u A.S. a SRO ve formě ZJ a u KS. je to vklad komanditisty

Žádné komentáře:

Okomentovat