Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

5.VALNÁ HROMADA

Valná hromada
Nejvyšší orgán společnosti – u kapitálových společností.
Valná hromada řádná
Valná hromada se koná nejméně jednou za rok ve lhůtě určené stanovami, nejpozději však do šesti měsíců od posledního dne účetního období a svolává ji představenstvo, popřípadě jeho člen, pokud se představenstvo na jejím svolání bez zbytečného odkladu neusneslo a zákon stanoví povinnost valnou hromadu svolat anebo pokud představenstvo není dlouhodobě schopno se usnášet, nestanoví-li tento zákon jinak.
Valná hromada mimořádná
tento pojem není explicitně vymezen v žádném ustanovení obch. Zákoníku, i když ho některá ustanovení používají. Za mimořádnou valnou hromadu je obvykle považována taková valná hromada, která se koná mimo termín řádné valné hromady určený v souladu se zákonem a stanovami společnosti.
Valná hromada náhradní
Není-li valná hromada schopna se usnášet, svolá představenstvo náhradní valnou hromadu. Náhradní valnou hromadu svolává představenstvo novou pozvánkou či novým oznámením.
Akcie
Akcie je cenný papír s nímž jsou spojena práva akcionáře podílet se na řízení společnosti, jejím zisku a na likvidačním zůstatku při zániku společnosti. Akcie existují buď v listinné podobě nebo jsou zaknihované ve středisku cenných papírů. Veřejně obchodovatelné akcie lze koupit a prodat na veřejných trzích (Burza cenných papírů, RM systém).
Akcie kmenová
Tvoří základní kapitál.
Akcie prioritní
Vlastník má přednostní právo při rozdělování zisku X menší hlasovací právo.
Akcie na jméno
akcie, které mají podobu zákonného orderpapíru – „zatímní list“ - nepřevoditelný
Akci na majitele
akcie mající formu cenného papíru na doručitele. Smí se převádět na jiné osoby.
Akcie listinné
V listinné podobě – hmotné.

Žádné komentáře:

Okomentovat