Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

6.TRANSPARENTNOST

Kótované CP
Cenné papíry,které byly připuštěny k oficiálním burzovním obchodům (byly okótovány). Kótací CP burza garantuje všem účastníkům kvalitu CP.
Prospekt
K návrhu na zápis do obchodního rejstříku se přikládá prospekt cenného papíru nebo užší prospekt cenného papíru schválený Komisí pro cenné papíry při zakládání společnosti na základě veřejné nabídky akcií, pokud se vyžaduje podle zvláštního právního předpisu.
Výroční zpráva
Určují-li tak stanovy nebo zvláštní právní předpis, zabezpečí představenstvo vypracování výroční zprávy o hospodaření družstva, která obsahuje přehled obchodní činnosti v uplynulém roce a předpoklady jeho dalšího podnikání, jakož i další skutečnosti určené stanovami. Výroční zprávu předkládá představenstvo spolu s řádnou účetní závěrkou k projednání členské schůzi.
Veřejný trh s CP
RM-systém („všichni“ od 18-ti let, s obchodovatelnými CP) X Bursa CP Praha (jen pro členy burzy)
hlavní trh – nejkvalitnější CP
vedlejší trh – více druhů
volný trh – nezajímavé CP
Informační povinnosti eminenta CP
Písemný projev vůle emitenta cenného papíru (nebo jiné osoby určené zákonem), kterým se obrací na předem neurčitý a neurčený kruh fyzických a právnických osob (investory), aby jim
sdělil informace o očekávaném postavení a emisy cen. papíru.
7.DALŠÍ
Účetní závěrka
Účetní závěrka a zahajovací rozvaha musí být ověřeny auditorem, pokud tak stanoví zákon. Vyhotovuje se na konci účetního období.
Dividenda
Část zisku akciové společnosti, která se rozděluje po schválení roční účetní závěrky valnou hromadou mezi akcionáře podle podílu připadajícího na jednu akcii. Výše dividendy ovlivňuje i kurz akcie na trhu.
Tantiéma
podíl členů představenstva a členů dozorčí rady na zisku akciové společnosti. Obecně se jedná o odměnu členů orgánů kapitálových obchodních společností ve formě podílu na zisku společnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat