Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Valná hromada

Je nejvyšším orgánem spol,kt je oprávněn rozhodovat o všech záležitostech spol, které jsou jí vyhrazeny zákonem,nebo kt jsou zahrnuty do její působnosti stanovami.Rozhodují se na ní nejdůležitější otázky života spol.S činností VH spojujeme právo akcionáře účastnit se VH,právo hlasovat na VH,právo požadovat a dostat na VH vysvětlení záležitostí týkajících se spol a právo uplatňovat návrhy a protinávrhy.
Jednatel
FO,kt je statutárním orgánem s.r.o.Spol může i mít více jednatelů.J-náleží obchodní vedení spol.
Představenstvo(a.s)
Je výkonným orgánem a.s.Má rozsáhlou rozhodovací funkci. Působnost představenstva je rozdělena do dvou oblastí-rozhodování(řízení spol),-jednání jménem spol.
Dozorčí rada
Je kontrolním orgánem a.s.Její zřízení je povinné!DR-má minimálně 3 členy.Vyžaduje se,aby počet členů DR byl vždy dělitelný třemi.Její působnost je vymezena zákonem a stanovami S.
Společník
Ten kdo podepsal společenskou smlouvu (zakladatelskou listinu).
Komandista
Je společníkem komanditní společnosti který je povinen vložit do společnosti dohodnutý vklad nejméně však 5000,- Kč. Komandista ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v ObchRejstříku. Komandisté nejsou oprávněni k obchodnímu vedené společnosti ani k jednání jejím jménem.
Komplementář
Komplementáři se jako společníci neodlišují od společníků v.o.s., neboť svojí vlastní činností realizují účel pro který byla společnost vytvořena. Jsou oprávněni k obchodnímu vedení společnosti. Ručí za závazky společnosti celým svým majetkem společně a nerozdílně, neomezeně.

Žádné komentáře:

Okomentovat