Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Prokura

Udělením prokury zmocňuje podnikatel prokuristu ke všem právním úkonům, k nimž dochází při provozu podniku, i když se k nim jinak vyžaduje zvláštní plná moc.
Prokurista
Ten, jemuž je udělena prokura
Volba
Právní akt výběru řešení, řídící se soustavou předem daných pravidel, kdy řešením může být též výběr zastupitelů, členů orgánů apod.
Jmenování
Jmenování je jedním ze způsobů založení pracovního poměru. Jmenováním se zakládá pracovní poměr pouze u vedoucích zaměstnanců. Zákon rozlišuje tzv. vnější jmenování,kdy jsou vedoucí zaměstnanci jmenováni do funkce podle zvláštních předpisů a tzv. vnitřní jmenování, kdy jsou vedoucí zaměstnanci jmenováni přímo zaměstnavatelem.U zaměstnavatele, který je právnickou osobou, provádí jmenování statutární orgán a u zaměstnavatele, který je fyzickou osobou, jej provádí přímo zaměstnavatel. Jmenováním nelze pověřit jinou osobu a to ani na základě zvláštní plné moci.
Rozsah jednatelského oprávnění
Omezení jednatelského oprávnění statutárního orgánu právnické osoby vyplývající ze stanov, společenské smlouvy či jiného obdobného dokumentu nebo z rozhodnutí orgánů právnické osoby není možno uplatňovat vůči třetím osobám, i když byla zveřejněna.
Způsob jednání za právnickou osobu
Právnickou osoba je zastupována smluvně na základě prokury nebo na základě plné moci.
Ručení
ObchZákoník má zvláštní úpravu ručení pro právní vztahy mezi podnikateli. Ručení se může vztahovat na vzniklý závazek i na závazek, který vznikne teprve v budoucnosti nebo jehož vznik je závislý na splnění podmínky. Ručitel zásadně zajišťuje závazek hlavní včetně jeho příslušenství, tj. Dohodnuté úroky, úroky z prodlení, poplatky z prodlení. Ručení zaniká zánikem zajištěného závazku nebo splněním dluhu dlužníkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat