Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Podnik

Soubor hmotných,osobních a neh.složek,kt.slouží k podnikání.K podniku náleží věci,práva a jiné majetkové hodnoty,kt.patří podnikateli a slouží k provozování podniku nebo vzhledem k své povaze mají tomuto účelu sloužit.P-věc hromadná.Podnik-zvláštním předmětem právní dispozice,může být prodán,pronajat,směněn.Lze ocenit jednou částkou–celý kapitál.
Podnikání
Činnost provozovaná soustavně(pravidelnost,opakovatelnost),samostatně(nezávisle na nikom),vl.,na svůj účet(ručení),s cílem zisku.
Podnikatel
F nebo PO charakterizována v §2odst.2 ObchoZ.Podnikatelem je osoba zapsaná v OR,osoba podnikající na základě živn.oprávnění či jiného oprávnění k podnikání podle zvláštních předpisů nebo FO provozující zemědělskou výrobu a je zapsána do příslušné evidence.
Obchodní S.
Vyšší forma sdružení osob ke společnému podnikání vedoucí ke vzniku samostatného právního subjektu korporačního typu. ObchZ upravuje tyto formy obchodních spol:v.o.s.,k.s.,s.r.o,a.s.
Osobní spol
rozdělují na spol.osobní a společnosti kapitálové.Mezi osobní spol.řadíme v.o.s.,k.s.Jsou pro ni typické:společníci se osobně účastní na podnikání spol;vklady společníků jsou možné,ale ne povinné;každý ze společníků má možnost podílet se na obchodním vedení spol a jednat jménem spol;společníci ručí za závazky spol společně a nerozdílně celým svým majetkem;nezřizují se jiné než statutární orgány.
Kapitálová spol
Spol,jejíž podstatou je majetková účast společníků(vlastnictví obchodních podílů akcií).

Žádné komentáře:

Okomentovat