Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Likvidace

Název řízení, jehož účelem je vypořádat právní vztahy včetně majetkových,obchodní společnosti nebo jiné organizace (družstva, sdružení) tak, aby mohla zaniknout.
Likvidátor
Fyzická osoba, která byla jmenována příslušným orgánem zrušené společnosti nebo soudem a uskutečňuje majetkovou likvidaci zrušené právnické osoby. Likvidátor se zapisuje do ObchRejstříku.
Likvidační zůstatek
Zůstatek společnosti při likvidaci, jsou-li splaceny všechny závazky. Likvidační zůstatek se rozdělí mezi společníky nejprve do výše hodnoty jejich splacených vkladů. Zbytek likvidačního zůstatku se rozdělí mezi společníky rovným dílem.
Koncern
Jestliže jsou jedna nebo více osob podrobeny jednotnému řízení ("řízená osoba") jinou osobou ("řídící osoba"), tvoří tyto osoby s řídící osobou koncern (holding) a jejich podniky včetně podniku řídící osoby jsou koncernovými podniky. Není-li prokázán opak, má se za to, že ovládající osoba a osoby jí ovládané tvoří koncern.
Ovládající/ ovládaná osoba
Osoba, která fakticky nebo právně vykonává přímo nebo nepřímo rozhodující vliv na řízení nebo provozování podniku jiné osoby.
Obchodní tajemství
Tvoří veškeré skutečnosti obchodní, výrobní či technické povahy související s podnikem, které mají skutečnou nebo alespoň potenciální materiální či nemateriální hodnotu, nejsou v příslušných obch.kruzích dostupné, mají být podle vůle podnikatele utajeny a podnikatel odpovídajícím způsobem jejich utajení zjišťuje.
Hospodářská soutěž
souběžná snaha subjektů na trhu určitého druhu zboží nebo služeb jejím cílem je dosažení určitých výhod před ostatními v oblasti hospodářských užitků/výsledků a jež vzájemně ovlivňuje jejich hospodářskou činnost

Žádné komentáře:

Okomentovat