Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zastupování

Zastupovat společnost může pouze osoba tímto pověřená (prokura, plná moc, vedoucí odštěpného závodu, ..)
Zmocnění, plná moc
Projev vůle osoby, která označí jinou osobu jako svého zástupce, aby jejím jménem uskutečňoval právní úkony či jen jeden určitý právní úkon. Plná moc může být všeobecná (generální) opravňující ke všem právním úkonům, nebo zvláštní (speciální) opravňující k určitým druhům právních úkonů.
4.ZALOŽENÍ OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI
Založení
Obchodní společnost je založena okamžikem podpisu společenské smlouvy nebo zakladatelské listiny. Od založení společnosti se odlišuje okamžik vzniku společnosti.
Vznik společnosti
Obecně znamená nabytí právní subjektivity. Obchodní společnost vzniká zápisem do ObchRejstříku.
Zakladatelská listina
listina mající formu notářského zápisu, jíž jediný zakladatel zakládá obchodní společnost, je-li zakladatelů více, pak se společnost zakládá společenskou smlouvou.
Zakladatelská smlouva
Obdoba společenské smlouvy, ale pro a.s.
Společenská smlouva
Smlouva, jíž zakladatelé zakládají obchodní společnost.
Stanovy
Po vzniku společnosti ztrácí zakladatelská smlouva na praktickém významu. Naopak roste význam Stanov. Stanovy jsou základní právní a organizační dokumenty společnosti. Mají klíčový význam pro určení vlastní organizační struktury akciové společnosti, dále pro vymezení vzájemných práv a povinností společnosti a jejich společníků.
Kvalifikovaná písemná forma
Písemný projev/záznam s náležitostmi požadovanými zákonem/příslušným právním ustanovením/jinou smlouvou (např. společenskou) – nejčastěji jako notářský záznam.
Notářský zápis
Notářem sepsaná listina o právním úkonu. Formu notářského zápisu vyžadují zákony pro řadu právních úkonů, např. V oblasti obchodního práva nebo zakladatelská smlouva akciové společnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat