Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nekalá soutěž

ednání v hospodářské soutěži, které je v rozporu s dobrými mravy soutěže a je způsobilé přivodit újmu jiným soutěžitelům nebo spotřebitelům
Subsidiarita
respektování pravomocí organizačně nižších úrovní
Obchody relativní
závazkový vztah, jehož obchodní povaha je vázána na určité podmínky. Při splnění těchto podmínek je vztah posuzován jako obchod (tj. v režimu obchodního práva), v opačném případě jako neobchod (tj. v režimu občanského práva).
Onou podmínkou je obvykle typ smluvních stran (podnikatelé, nepodnikatelé).Příkladem může být kupní smlouva, která je-li uzavírána mezi podnikateli a týká se jejich podnikatelské činnosti, je považována za obchod. Je-li uzavírána mezi občanem nepodnikatelem a prodejcem podnikatelem, nebo mezi dvěma nepodnikateli, pak se jedná o neobchod.
Obchody absolutní
závazkový vztah, který je vždy považován za obchod (tj. řídí se vždy ustanoveními obchodního zákoníku) bez ohledu a povahu jeho účastníků. V českém právu jsou tyto závazkové vztahy vyjmenovány v obchodním zákoníku. Např. smlouva o prodeji podniku
Obchody fakultativní
závazkový vztah, který je po dohodě jeho účastníků obchodem (tj. řídí se ustanoveními obchodního zákoníku)
Neobchody absolutní
závazkový vztah, který je vždy neobchodem (tj. řídí se ustanoveními občanského zákoníku) bez ohledu na povahu jeho účastníků (tj. i mezi podnikateli).
Až na výjimku směnné smlouvy jsou jím všechny smluvní typy upravené pouze v občanském zákoníku (např. darovací smlouva).Též zkráceně "neobchod", pojem "relativní neobchod" se nepoužívá.
Smluvní typ
Smlouvy mezi osobami uvedenými v odstavcích 1 a 2, které nejsou upraveny v hlavě II této části zákona a jsou upraveny jako smluvní typ v občanském zákoníku, se řídí příslušnými ustanoveními o tomto smluvním typu v občanském zákoníku a obchodním zákoníkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat