Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Plnění

Jednak chování dlužníka ke splnění jeho povinností vůči věřiteli, jednak majetková hodnota, kterou věřitel od dlužníka ze závazku získává.
Odpovědnost
O odpovědnosti můžeme mluvit ve všech případech, kdy je stanoveno pravidlo chování,které je nějakou osobou porušeno,a tato osoba za toto porušení závazného pravidla chování odpovídá buď jiné osobě nebo státu.
Příčinná souvislost (kauzální nexus)
Mezi protiprávním úkonem a vzniklou škodou je nezbytným předpokladem vzniku odpovědnosti za škodu. Jako objektivní kauzální vztah (existující mezi příčinou a následkem-škodou) ji musíme rozlišovat od zavinění, neboť jde o vztah nezávislý na vědomí a vůli jednajícího (škůdce). Nejdříve se zjišťuje následek, tj. existence škody. Poté se zjišťuje zda je daná příčina tedy skutečnost za níž se odpovídá (protiprávní úkon) a dále zda mezi touto příčinou a právním následkem je skutečně v konkrétním případě objektivní příčina souvislosti. Příčinná souvislost musí být bezpečně prokázána, důkazní povinnosti má poškozený.
Okolnosti vylučující odpovědnost
Za okolnosti vylučující odpovědnost se považuje překážka, jež nastala nezávisle na vůli povinné strany a brání jí ve splnění její povinnosti, jestliže nelze rozumně předpokládat, že by povinná strana tuto překážku nebo její následky odvrátila nebo překonala, a dále, že by v době vzniku závazku tuto překážku předvídala.

Žádné komentáře:

Okomentovat