Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Družstvo

společenstvím neuzavřeného počtu osob(min. 5 FO nebo 2 PO)založeným za účelem podnikání nebo zajišťování hospodářských,sociálních nebo jiných potřeb svých členů.Členové složí členský podíl.Min.ZK je 50 000,-.Jde o PO.Stejná práva a povinnosti členů.Ručí se celým majetkem družstva (členové neručí).
Státní podnik
PO provozující podnikatelskou činnost s majetkem státu,vlastním jménem a na vlastní odpovědnost.Za závazky ručí sám svým majetkem.
Korporace
společenský útvar(organizace, spol,sdružení),jemuž právní normy přiznávají právní subjektivitu.Synonymum=PO.
OR
Veřejný seznam vedený rejstříkovým soudem,do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů, PO,jímž to zákon ukládá nebo jimž to zákon umožňuje.OR-má charakter veřejného seznamu(přístupný všem i bez právního důvodu),pro který platí tzv.Princip publicity.OR-zahrnuje jednak vlastní rejstřík podnikatelů,jednak sbírku listin.Zápis podléhá soudnímu řízení.
Sbírka listin
Je součástí OR.Obchodní zákoník stanoví dokumenty,kt.musí být minimálně ve sbírce listin založeny.
Publicita OR
a)formální–OR je každému přístupný,každý do něj může nahlížet a pořizovat si kopie či výpisy.b)Materiální–pozitivní skutečnosti zapsané v OR jsou účinné vůči každému ode dne jejich zveřejnění;není nutno zkoumat,zda se třetí osoby s údaji zapsanými v OR skutečně seznámily.

Žádné komentáře:

Okomentovat