Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Problémy omezující platnost PPP

111. Problémy omezující platnost PPP

Teorie PPP nebyla potvrzena z těchto důvodů:

1. existence přepravních nákladů a obchodních restrikcí:

Čím větší jsou přepravní náklady, tím více se může měnový kurz odchýlit. Obchodní restrikce mají podobný efekt jako přepravní náklady, neboť clo ovlivňuje importní zisk.
Existuje také tzv. zboží neobchodovatelné (= přepravní náklady jsou relativně vysoké v poměru k výrobním nákladům), které sice ovlivňuje domácí cenovou hladinu, ale není bráno v úvahu mezinárodně a způsobuje tak odchylku od relativní verze PPP.

V r.2000 činil objem neobchodovatelného zboží v USA 53% HNP.

2. monopolistické praktiky:

Firmy stanovují ceny podle odlišných poptávkových podmínek na různých trzích. Spolu s obchodními restrikcemi oslabují monopolistické praktiky vazbu mezi národními cenovými hladinami. Produktová diferenciace a segmentace trhů tak vede k silnému porušení zákona jediné ceny a PPP. Změny tržní struktury a poptávky mohou omezit platnost relativní PPP.

3. údaje o inflaci jsou v různých zemích založena na různých zbožových koších:

Různá skladba referenčních košů odráží rozdílné výdaje spotřebitelů v různých zemích.

Odchylky od PPP mohou být v krátkém období větší než v dlouhém, neboť v krátkém období nejsou některé ceny schopny přizpůsobit se změněným tržním podmínkám. Navíc má vliv systém měnového kurzu: při floatingu jsou větší krátkodobé odchylky od PPP.

Žádné komentáře:

Okomentovat