Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Teorie optimálních měnových oblastí

142. Teorie optimálních měnových oblastí

Změnou měnového kurzu může země zmírnit ničivý dopad různých ekonomických šoků. Na druhou stranu může mít flexibilita měnového kurzu škodlivý dopad - např. relativní ceny se stanou ještě méně předvídatelnými nebo dojde k narušení vládní snahy udržet inflaci.

+ PŘÍNOS MEZINÁRODNÍ EFEKTIVNOSTI: vysoký stupeň ekonomické integrace mezi zeměmi a fixní měnové kurzy zvyšují mezinárodní efektivnost, kterou země dosahují, když fixují svoji měnu vůči ostatním měnám oblasti. Těsná ekonomická integrace vede k mezinárodní cenové konvergenci, a proto je snazší udržet nízkou domácí inflaci (pokud je oblast nízkoinflační).

- ZTRÁTA EKONOMICÉ STABILITY: nemožnost použití MP ke stabilizaci výstupu a zaměstnanosti.

Optimální měnová oblast = skupina zemí s těsně propojeným obchodem se zbožím, službami a VF. Oblast fixního kurzu bude přinášet ekonomický prospěch všem členům, pokud je stupeň obchodu se zbožím a VF vysoký. Z toho důvodu neexistuje mezi USA, JAP a EU fixní kurz, ale floating (jejich vzájemný obchod a mobilita pracovní síly je nízká v porovnání s regionálním HNP).

Teorie optimální měnové oblasti napomáhá při zkoumání, zda skupina zemí získá nebo ztratí tím, že vzájemně fixuje měnové kurzy.

Žádné komentáře:

Okomentovat