Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

soustava veřejných rozpočtů

- soustava veřejných rozpočtů – příjmy jsou zejména daně a povinné platby na sociální a zdravotní pojištění. Celkové výdaje vlády můžeme rozdělit na:
vládní nákupy výrobků a služeb (G) – výdaje veřejných rozpočtů, za které vláda získává odpovídající ekvivalent. Skládají se z vládní spotřeby (GC) a z vládních investic (GI)
vládní transferové platby (TR) – není za ně získávána protihodnota. Různé sociální dávky, příspěvky a podpory, též subvence podnikům (zemědělci, dráhy)
Rozdíl mezi příjmy a výdaji vlády tvoří rozpočtové saldo buď: kladné –> rozpočtový přebytek nebo záporné –> rozpočtový deficit. Rozdíl mezi příjmy vlády a transferovými platbami a spotřebními nákupy vlády tvoří čisté vládní úspory (NGS).

Zahraničí – bývá odběratelem domácích výrobků a služeb, zároveň domácí podniky dovážejí ze zahraničí. – jsou to zahraniční subjekty (domácnosti, podniky, vlády), které mají působiště podniku, nebo bydliště osob (bez ohledu vlastnictví nebo státní příslušnosti); Čistý export (NX) – export minus import – saldo zahraničního obchodu.

Žádné komentáře:

Okomentovat