· výrobková organizační struktura
- výhody:
- důraz na výrobkové řady, možnost využívání speciálních zařízení, dovedností i znalostí, zdokonalování koordinace základních aktivit
- nevýhody:
- vyžaduje více manažerů, obtížná kontrola fungování z hlediska celé organizace
· teritoriální organizační struktura
- dle oblastí, ve kterých firma operuje
· podle typu zákazníka (např. banka)
- dost vysoká specializace Þ obtížná koordinace
Ä Netradiční organizační struktura:
· maticová organizační struktura
- více vedoucích na 1 pracovníka, velmi složité řízení
- např. v projektových organizacích
Rozdíl mezi maticovou a projektovou organizací – maticová by měla mít trvalejší charakter, ale jinak je princip stejný.
Ä Členění podle potřeb, ze kterých vyplývají:
· vnitřní potřeby:
- procesní organizační struktura
- útvarová organizační struktura
· vnější potřeby:
- výrobková organizační struktura
- zákaznická organizační struktura
- regionální organizační struktura
Žádné komentáře:
Okomentovat