Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pak mohou nastat kombinace vyjádření informací a jejich přenosu:

1. Digitální informace + digitální přenos signálu

Poměrně jednoduchý převod, který se používá zejména v sítích LAN. Jde o digitální kódování digitálních dat. Přenos digitálním signálem označujeme jako přenos v základním pásmu (přenos probíhá obousměrně, je využito frekvenční pásmo, které signál zaujímá), na rozdíl od pásma přeloženého. Funkcí měniče signálu plní tzv. stejnosměrné (digitální) modemy.

2. Digitální informace + analogový přenos signálu

Využívá se proto, že některé typy přenosových médií (např. některá optická vlákna, telef. síť) umožňují pouze přenos analogových signálů. Využití je zejména u sítí WAN pro dálkový přenos dat. K přenosu se využívá tzv. nosný analogový signál, který se vyznačuje konstantní amplitudou, frekvencí a fází. Digitální informace se pak vyjadřuje modulací (změnou) některých těchto atributů. Ke změně signálu slouží měniče signálu – modemy.

3. Analogové informace + digitální přenos signálu

Využívá se při převodu hlasu nebo videa do digitalizované podoby, aby se využilo moderních zařízení pro digitální přenos a jeho přepínání (směrování), provádí se tzv. digitalizace (např. hlasu) pomocí zařízení, kterému se říká CODEC (kodér – dekodér), jež nejčastěji využívá pulsně kódovanou modulaci.

4. Analogové informace + analogový přenos signálu

Využívá se pro snadný převod na jiný analogový signál. Zde můžeme přenášet ve stejném frekvenčním pásmu (hlas po telefonu), nebo modulujeme nosný analogový sifnál informačním signálem a přenos se uskuteční v tzv. přeloženém pásmu, což je princip frekvenční modulace.

Analogový přenos

Označuje přenos s využitím analogového přenosového signálu, který je proveden bez zřetele na skutečnost, zda je informace vyjádřena digitálně nebo analogově.

Digitální přenos

Přenos digitálně vyjádřených informací, které přenášíme buď analogovým nebo digitálním přenosovým signálem.

Přenosový kanál

Elementární přenosová cesta, která umožňuje přenos informací pouze jedním směrem (simplexní režim práce)

Přenosový okruh

Dva kanály, které mohou pracovat v duplexu nebo polovičním duplexu (střídavě obousměrně)

Žádné komentáře:

Okomentovat