Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

63.dědění ze zákona (intestátní dědická posloupnost)

k dědění ze zákona dojde tehdy, zemře-li zůstavitel bez zanechání platné závěti, nenabude-li povolaný dědic z jakéhokoliv důvodu dědictví, nebo jsou-li zde určité věci, na které zůstavitel v závěti nepamatoval - dědění ze zákona je tedy podpůrným řešením

zákonní dědici rozděleni do 4 skupin:

1. skupina - manžel a děti zůstavitele -> jsou k dědění povoláni rovným dílem

  • předpokladem pro dědění manžela je trvající manželství v době smrti, manžel může zdědit nejvýše polovinu majetku (když je zde pouze jeden potomek)

  • není žádný rozdíl mezi dětmi zrozenými v manželství nebo mimo ně, ani mezi dětmi pokrevními a osvojenými (nedědí však děti „nevlastní“), namísto dítěte, které dědictví nenabude, nastupují právem reprezentace jeho děti (vnuci zůstavitele, dále i pravnuci), potomci bližší vylučují z dědění potomky vzdálenější

2. skupina - je povolána za předpokladu, že dědictví nenabude ani jediný z potomků - manžel, otec, matka a osoby, které žily se zůstavitelem ve společné domácnosti alespoň po dobu 1 roku před jeho smrtí a z tohoto důvodu pečovaly o společnou domácnost nebo byly odkázány výživou na zůstavitele:

  • manžel je v této skupině zvýhodněn - připadá mu nejméně polovina dědictví, konkuruje-li mu alespoň jeden další dědic z této skupiny (jinak mu připadne dědictví celé, může dědit sám)

  • otec, matka a spolužijící osoba (podstatná je fakticita) - dělí se rovným dílem o polovinu dědictví, dědí-li i manžel, uvolněný podíl některého z nich připadá rovným dílem ostatním z této poloviny, nedědí-li manžel, dělí se o celé dědictví, spolužijící osoba v této skupině sama dědit nemůže.


3. skupina - nedědí-li manžel ani rodiče - sourozenci zůstavitele, spolužijící osoba -> dělí se rovným dílem, nedědí-li některý ze sourozenců, nastupují jeho děti (synovci a neteře; další reprezentace není možná)


4. skupina - nedědí-li žádný dědic ve třetí skupině - dědí stejným dílem prarodiče zůstavitele a nedědí-li žádný z nich, dědí stejným dílem jejich děti (strýc, teta)

  • není-li ani jeden z prarodičů - dědí děti všech

  • není jeden pár prarodičů - dědí děti toho páru

jestliže některá osoba splňuje více podmínek (např. manžel je i spolužijící osobou), zdvojení dědických podílů se nepřipouští

dědictví, jehož nenabude žádný dědic, připadne státu (§ 462) -> odúmrť


Žádné komentáře:

Okomentovat