Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kupující:

také musí poskytnout součinnost (např. převzít věc), jeho základní povinností - však zaplatit kupní cenu, bez zbytečného odkladu, není-li sjednáno jinak, splatnost se většinou určuje k době odevzdání věci:

  • má-li se platit až v době po odevzdání věci, jedná se o koupi na úvěr

  • je-li cena splatná již v době před odevzdáním věci, pak jde o koupi prenumerační

  • může být dohodnuta koupě z ruky do ruky (za hotové - § 560, § 591)

povinnost kupní cenu zaplatit v místě sjednaném ve smlouvě (nebo se použije § 567 odst. 1 => v pozici dlužníka je teď kupující), kupní cenu lze zaplatit i prostřednictvím pošty nebo banky => dluh splněn připsáním částky na účet věřitele vedený u peněžního ústavu nebo vyplacením částky věřiteli v hotovosti, není-li dohodnuto jinak (§ 567 odst. 2)

nejsou-li stanoveny ve smlouvě platební podmínky, vyplývá z její synallagmatické povahy (§ 560), že odevzdání předmětu koupě a placení kupní ceny se má uskutečnit současně

kupní smlouva však není vždy synallagmatická -> když si strany dohodnou plnění předem – i pak může povinná strana odmítnout splnit svůj závazek před splněním závazku druhé strany => pokud je toto plnění ohroženo (např. platební neschopnost druhé strany).

odevzdání předmětu koupě při prodeji zboží v obchodě (§ 614 odst. 1) - pokud není dohodnuto ve smlouvě něco jiného (místo, které určí kupující), je kupující povinen převzít věc v místě prodeje, prodávající je povinen seznámit kupujícího se zvláštními pravidly, jejichž dodržování je třeba při užívání věci -ne pokud jsou pravidla obecně známá (§ 617, např. že musí zapnout přístr

Žádné komentáře:

Okomentovat